• info@metpordekor.com
  • SSS

Binalarda Mantolama Amortisman Süresi Ne Kadardır?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Isı Yalıtımı (İzolasyon) Amortisman Süresi Ne Kadardır?

Isı Yalıtımı (İzolasyon) Amortisman Süresi Ne Kadardır?

  • Ebru Kurt

    Ebru Kurt

    info@metpordekor.com

    Okunma Sayısı : 9 170

Isı Yalıtımı (İzolasyon) Amortisman Süresi Ne Kadardır?

    Isı Yalıtımı Yaptırdım, Yalıtımım Ne Kadar Zamanda Parasını Çıkarır?

    Yalıtımınız Ne Kadar Sürede Amorti Olur?

    Isı yalıtımı (izolasyon) yaparak enerji tasarrufu sağlamak, daha düşük faturalar ödemek isteyenlerin sık sık sorduğu bir sorudur "Amortisman süresi ne kadardır?" Ancak bu sorunun net bir yanıtı yoktur. Amortisman süresi, kullanılan malzemenin kalitesine, bölgenin iklimine, binanın yapısına ve enerji maliyetlerine göre değişebilir. Bu nedenle, her proje için farklı bir amortisman süresi hesaplanması gerekmektedir. Ancak yapılan araştırmalar, kaliteli bir ısı yalıtımı uygulamasının, ortalama 5-8 yıl içinde kendini amorti edebileceğini göstermektedir.

    Isı yalıtımsız binada 2420 TL ödeyen hane sahibi, dış cephe kaplama yaptırdıktan sonra doğalgaz faturasını yarı yarıya kadar geri çekebiliyor.

    Binaları ısıtmak için ülke olarak harcadığımız enerji ve ayırdığımız bütçeler bu kadar büyükken, Bina sakinlerinin özellikle kış aylarında ödediği faturalar da, gelirine kıyasla o kadar yüksek.
    Enerji fiyatlarına ve özellikle doğalgaza yapılan zamlar, bir tarafta evindeki çocuğundan, hastasından, yaşlısından dolayı konfordan taviz veremeyen hane halkının faturalarını kabartırken, diğer tarafta faturalarının daha fazla artmasını istemeyen hane halkının yalıtım sayesinde evini daha az ısıtarak konfordan taviz vermesine yol açıyor.
    Isı yalıtımı uygulamasının hane halkına bir maliyeti olduğunu, ancak bu maliyetin bölgeden bölgeye değişmekle birlikte birkaç yılda kendini amorti etmektedir. Bu masrafın hane halkına geri dönüşünün ise gerek faturalarda yarı yarıya azalma gerekse konfor artışı olarak gerçekleşmektedir.
    Konutların ısınma maliyetinin düşürmenin en kolay, en etkili ve teknik anlamda en doğru yolunun “mantolama” olarak da tabir edilen dış cephe giydirme yöntemleridir.

    Uluslararası enerji fiyatlarının seyri dolayısı ile ülkemizde doğalgaz başta olmak üzere yakıt fiyatlarındaki artış da, izolasyon yaptırmak için ayrı bir neden. Çünkü enerji uzmanlarının üzerinde artık mutabık oldukları bir konu, doğalgaz, petrol gibi fosil yakıt fiyatlarının artık hiçbir zaman kriz öncesi fiyatlara inmeyeceğidir.

    Bu sebepten dolayı, mantolama yaptırmak günümüz enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok mantıklı bir karar, ancak gelecekteki enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda cephe sistemleri çok ama çok mantıklı bir karar.

    Son iki yılda TÜFE’nin %18,7 oranında artarken doğalgazın konutlardaki fiyatının yaklaşık %47 oranında artması da, dış cephe kaplaması yaptırmanın bugün için mantıklı bir karar ve gelecek içinde bir yatırım olduğunun açık bir göstergesi.
    Isı Yalıtımı olmayan binada 2420 TL ödeyen hane sahibi, yalıtımla faturayı yarı yarıya indiriyor!

    Brüt olarak 150 m2 kullanım alanına sahip, doğalgazla ısınan ve ısı yalıtımı olmayan bir apartman dairesinde 2013 yılında ısınmak için Türkiye ortalamasında 1282 TL ödenecektir.

    Aynı dairede 2011 yılında ısınma için (Ocak 2011 doğalgaz fiyatları ile) yaklaşık 870 TL ödenmiştir. Doğalgaz fiyatlarının Türkiye genelinde Ocak 2011 – Ocak 2013 döneminde yaklaşık %47 oranında artış göstermesi, daire başı ödenen ısınma giderini yıllık 412 TL artırmıştır. Bu 412 TL’lik artışta enflasyonun payı 163 TL iken, geriye kalan 249 TL ‘lik artış doğalgaz fiyatlarının enflasyon üzerinde gösterdiği artış dolayısı ile daire başına ödenen ısınma giderindeki artıştır.
    Bu binanın 6 cm kalınlığında 2013 fiyatları ile yaklaşık 40 TL/m2 mal mantolama sistemi yalıtılması durumunda, daire başına düşen ısı yalıtım maliyeti yaklaşık 4000 TL olacaktır.

    Doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde, son yıllarda olduğu gibi yıllık % 20 artacağı varsayılırsa, ısı yalıtımının Türkiye ortalaması amortisman süresi yaklaşık 3 yıl olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının enflasyon nispetinde yıllık % 8 artması durumunda ise Türkiye ortalaması amortisman süresi 3,5 yıl olacaktır.
    Aynı bina aynı ısı yalıtım sistemi (söve kaplama) ile 2011 fiyatları ile 38 TL/m2 fiyat ile yalıtılmış olsa idi bunun daire başına düşen maliyeti yaklaşık 3800 TL olmuş olacaktı. Bu koşullar altında, doğalgaz fiyatları 2011 – 2013 döneminde enflasyon nispetinde yıllık % 8 artmış olsa idi, amortisman süresi yaklaşık 5 yıl olacaktı.

    Ancak, doğalgazın bu dönemde %47 oranında artış göstermesi, ısı yalıtımının 2011 yılında yaklaşık 5 yıl olan amortisman süresini bugün itibarı ile, enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde göstereceği seyre göre 3 – 3,5 yıl arası bir sürede gerçekleşmesine sebep olacaktır. Bu rakamlar göstermektedir ki, özellikle doğalgaz fiyatlarındaki artıştan dolayı, yalıtım yaptırmak bugün kendini 2 yıl öncesine nazaran 1,5 – 2 yıl daha kısa sürede amorti etmektedir.Tüm bu dış yalıtım uygulamalarının en önemli unsuru elbette mantolama yalıtım levhasıdır.

    Mantolama yalıtım levhaları çeşitli kalınlık ve densite yoğunluğa sahiptir. Genel olarak 4 santimetre kalınlığında 16 densite yoğunlukta kullanılmasına rağmen, isteğe bağlı olarak kullanılabilecek, 3-8 santimetre-16-32 densite yoğunlukta seçenekleri de mevcuttur. Mantolama yalıtım levhaları 2000 yılında yayınlanmış bir şartname ile Tüm bölge ve illerimizde hangi kalınlıkta olması saptanmıştır.

    Ülkemizde ki iklim şartları göz önüne alınarak hazırlanmış bu şartnamede, bölgesel olarak tüm ülkemiz için gereken kalınlık ve densite yoğunluk, binanızın duvar yapılarına göre belirlenmiştir.

    Mantolama yalıtım levhası seçimi isteğe bağlı olmakla birlikte hem şartnameye uygun olmak zorundadır hemde bina yapınızın kaldıracağı basınç miktarına bağlı olarak uzman önerileri göz önüne alınmalıdır.
    Sadece kalın mantolama yalıtım levhası seçerek, doğru dış yalıtım uygulaması yapılamaz. Bir çok teknik değişkenin bir potada eritil-mesine dayanan bir süreç olduğu için Mantolama işlemi, tecrübeli ve uzman kişiler tarafından, ileri düzey donanımlar kullanılarak yapılmak zorundadır. İklim şartları ve binanızın dayanabileceği basınç oranları hesaplanarak en uygun mantolama yalıtım levhası seçimi ve mantolama yalıtım levhasının seçimine bağlı olarak diğer donanımların tespit edilmesi süreci, Mantolama uygulamasının en önemli safhasını oluşturur.

    Mantolama, Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen ısı yalıtımı sistemidir.
    Mantolama işlemi sadece kışın soğuk havanın içeri girmesini engellemek amacı ile değil, aynı zamanda yaz aylarında içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasını engellemek amacı ile de yapılmalıdır.
    Mantolama, bina dış yüzeyini ısı değişikliklerinden koruyarak binanın ömrünü uzatır, ısıtma soğutma sistemlerinin kapatılmasından sonra da konfor şartlarının devamını sağlar.
    Mantolama uygulmasından en iyi verimi almak için bina dış yüzeyinde yalıtılmamış alan bırakılmamalıdır eğer yalıtımsız alan bırakılırsa ısı köprüleri ( ısı kaçakları ) oluşur, uygulamadan istenilen performans alınmaz, hem zaman hem de para israf edilmiş olur. Dış cephe mantolama yapılırken en riskli bölgeler olan  pencere, balkon ve çıkmalarda azami özen gösterilmeli ve ısı kaçakları oluşturulmadan mantolama uygulaması sonlandırılmalıdır.
    Mantolamada dikkat edilecek hususlardan biri de kullanılacak izolasyon malzemeleri dir. Mantolamada kullanılacak malzemeler bina ve kendi aralarında uyumlu olmalıdır, ısı kaçakları oluşturmayacak şekilde yalıtım sağlamalıdır, mantolama malzemeleri uzun ömürlü olmalı, zamanla dayanıklılıklarını kaybetmemelidir, özellikle uygulamada en çok kullanılan EPS, XPS ve Taş Yünü ısı yalıtım levhaları mukavemetlerini kaybetmemelidir.
    Doğru uygulanmış bir mantolama işlemi;
    1 - Hem ısı hemde su yalıtımı sağlar.
    2 - Isı köprülerinin (ısı kaçaklarının) oluşmasını engeller, bina yüzeyini dış etkilerden korur.
    3 - Kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyarak konforlu bir yaşam sunar.
    4 - Bina iç kısımlarında rutubeti önleyerek iç cephe boyasını korur.
    5 - Isıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarını azaltır.
    6 - Kullanım ömrü bina ömrüne eşittir, binaya yeni bir görünüm kazandırır.
    7 - Hızlı uygulanır, çevrenin korunmasına katkı sağlar.
    8 - Mantolama dış yüzeye uygulandığı için iç mekanda hacim daralmasına sebep olmaz.



  • Dış Cephe Kaplama Amortisman Oranı
  • Mantolama Hangi Aylarda Yapılır?, Isı Yalıtımı Ne Zaman Yapılır?
  • Mantolama & Dış Cephe Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 2023 - 2024
  • Dış Cephe Mantolama Garanti Süresi
  • İstanbul Mantolama Fiyatları 2024, Mantolama m2 Fiyatları İstanbul




    Isı Yalıtımı (İzolasyon) Amortisman Süresi Ne Kadardır?

    Metpor Dekor

    Isı Yalıtımı Yaptırdım, Yalıtımım Ne Kadar Zamanda Parasını Çıkarır?

    Yalıtımınız Ne Kadar Sürede Amorti Olur?

    Isı yalıtımı (izolasyon) yaparak enerji tasarrufu sağlamak, daha düşük faturalar ödemek isteyenlerin sık sık sorduğu bir sorudur "Amortisman süresi ne kadardır?" Ancak bu sorunun net bir yanıtı yoktur. Amortisman süresi, kullanılan malzemenin kalitesine, bölgenin iklimine, binanın yapısına ve enerji maliyetlerine göre değişebilir. Bu nedenle, her proje için farklı bir amortisman süresi hesaplanması gerekmektedir. Ancak yapılan araştırmalar, kaliteli bir ısı yalıtımı uygulamasının, ortalama 5-8 yıl içinde kendini amorti edebileceğini göstermektedir.

    Isı yalıtımsız binada 2420 TL ödeyen hane sahibi, dış cephe kaplama yaptırdıktan sonra doğalgaz faturasını yarı yarıya kadar geri çekebiliyor.

    Binaları ısıtmak için ülke olarak harcadığımız enerji ve ayırdığımız bütçeler bu kadar büyükken, Bina sakinlerinin özellikle kış aylarında ödediği faturalar da, gelirine kıyasla o kadar yüksek.
    Enerji fiyatlarına ve özellikle doğalgaza yapılan zamlar, bir tarafta evindeki çocuğundan, hastasından, yaşlısından dolayı konfordan taviz veremeyen hane halkının faturalarını kabartırken, diğer tarafta faturalarının daha fazla artmasını istemeyen hane halkının yalıtım sayesinde evini daha az ısıtarak konfordan taviz vermesine yol açıyor.
    Isı yalıtımı uygulamasının hane halkına bir maliyeti olduğunu, ancak bu maliyetin bölgeden bölgeye değişmekle birlikte birkaç yılda kendini amorti etmektedir. Bu masrafın hane halkına geri dönüşünün ise gerek faturalarda yarı yarıya azalma gerekse konfor artışı olarak gerçekleşmektedir.
    Konutların ısınma maliyetinin düşürmenin en kolay, en etkili ve teknik anlamda en doğru yolunun “mantolama” olarak da tabir edilen dış cephe giydirme yöntemleridir.

    Uluslararası enerji fiyatlarının seyri dolayısı ile ülkemizde doğalgaz başta olmak üzere yakıt fiyatlarındaki artış da, izolasyon yaptırmak için ayrı bir neden. Çünkü enerji uzmanlarının üzerinde artık mutabık oldukları bir konu, doğalgaz, petrol gibi fosil yakıt fiyatlarının artık hiçbir zaman kriz öncesi fiyatlara inmeyeceğidir.

    Bu sebepten dolayı, mantolama yaptırmak günümüz enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok mantıklı bir karar, ancak gelecekteki enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda cephe sistemleri çok ama çok mantıklı bir karar.

    Son iki yılda TÜFE’nin %18,7 oranında artarken doğalgazın konutlardaki fiyatının yaklaşık %47 oranında artması da, dış cephe kaplaması yaptırmanın bugün için mantıklı bir karar ve gelecek içinde bir yatırım olduğunun açık bir göstergesi.
    Isı Yalıtımı olmayan binada 2420 TL ödeyen hane sahibi, yalıtımla faturayı yarı yarıya indiriyor!

    Brüt olarak 150 m2 kullanım alanına sahip, doğalgazla ısınan ve ısı yalıtımı olmayan bir apartman dairesinde 2013 yılında ısınmak için Türkiye ortalamasında 1282 TL ödenecektir.

    Aynı dairede 2011 yılında ısınma için (Ocak 2011 doğalgaz fiyatları ile) yaklaşık 870 TL ödenmiştir. Doğalgaz fiyatlarının Türkiye genelinde Ocak 2011 – Ocak 2013 döneminde yaklaşık %47 oranında artış göstermesi, daire başı ödenen ısınma giderini yıllık 412 TL artırmıştır. Bu 412 TL’lik artışta enflasyonun payı 163 TL iken, geriye kalan 249 TL ‘lik artış doğalgaz fiyatlarının enflasyon üzerinde gösterdiği artış dolayısı ile daire başına ödenen ısınma giderindeki artıştır.
    Bu binanın 6 cm kalınlığında 2013 fiyatları ile yaklaşık 40 TL/m2 mal mantolama sistemi yalıtılması durumunda, daire başına düşen ısı yalıtım maliyeti yaklaşık 4000 TL olacaktır.

    Doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde, son yıllarda olduğu gibi yıllık % 20 artacağı varsayılırsa, ısı yalıtımının Türkiye ortalaması amortisman süresi yaklaşık 3 yıl olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının enflasyon nispetinde yıllık % 8 artması durumunda ise Türkiye ortalaması amortisman süresi 3,5 yıl olacaktır.
    Aynı bina aynı ısı yalıtım sistemi (söve kaplama) ile 2011 fiyatları ile 38 TL/m2 fiyat ile yalıtılmış olsa idi bunun daire başına düşen maliyeti yaklaşık 3800 TL olmuş olacaktı. Bu koşullar altında, doğalgaz fiyatları 2011 – 2013 döneminde enflasyon nispetinde yıllık % 8 artmış olsa idi, amortisman süresi yaklaşık 5 yıl olacaktı.

    Ancak, doğalgazın bu dönemde %47 oranında artış göstermesi, ısı yalıtımının 2011 yılında yaklaşık 5 yıl olan amortisman süresini bugün itibarı ile, enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde göstereceği seyre göre 3 – 3,5 yıl arası bir sürede gerçekleşmesine sebep olacaktır. Bu rakamlar göstermektedir ki, özellikle doğalgaz fiyatlarındaki artıştan dolayı, yalıtım yaptırmak bugün kendini 2 yıl öncesine nazaran 1,5 – 2 yıl daha kısa sürede amorti etmektedir.Tüm bu dış yalıtım uygulamalarının en önemli unsuru elbette mantolama yalıtım levhasıdır.

    Mantolama yalıtım levhaları çeşitli kalınlık ve densite yoğunluğa sahiptir. Genel olarak 4 santimetre kalınlığında 16 densite yoğunlukta kullanılmasına rağmen, isteğe bağlı olarak kullanılabilecek, 3-8 santimetre-16-32 densite yoğunlukta seçenekleri de mevcuttur. Mantolama yalıtım levhaları 2000 yılında yayınlanmış bir şartname ile Tüm bölge ve illerimizde hangi kalınlıkta olması saptanmıştır.

    Ülkemizde ki iklim şartları göz önüne alınarak hazırlanmış bu şartnamede, bölgesel olarak tüm ülkemiz için gereken kalınlık ve densite yoğunluk, binanızın duvar yapılarına göre belirlenmiştir.

    Mantolama yalıtım levhası seçimi isteğe bağlı olmakla birlikte hem şartnameye uygun olmak zorundadır hemde bina yapınızın kaldıracağı basınç miktarına bağlı olarak uzman önerileri göz önüne alınmalıdır.
    Sadece kalın mantolama yalıtım levhası seçerek, doğru dış yalıtım uygulaması yapılamaz. Bir çok teknik değişkenin bir potada eritil-mesine dayanan bir süreç olduğu için Mantolama işlemi, tecrübeli ve uzman kişiler tarafından, ileri düzey donanımlar kullanılarak yapılmak zorundadır. İklim şartları ve binanızın dayanabileceği basınç oranları hesaplanarak en uygun mantolama yalıtım levhası seçimi ve mantolama yalıtım levhasının seçimine bağlı olarak diğer donanımların tespit edilmesi süreci, Mantolama uygulamasının en önemli safhasını oluşturur.

    Mantolama, Dışarıdaki ısıyı içeri sokmadan, bina içerisindeki ısıyı muhafaza etmek amacı ile bina kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Günümüzde ne çok tercih edilen ısı yalıtımı sistemidir.
    Mantolama işlemi sadece kışın soğuk havanın içeri girmesini engellemek amacı ile değil, aynı zamanda yaz aylarında içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasını engellemek amacı ile de yapılmalıdır.
    Mantolama, bina dış yüzeyini ısı değişikliklerinden koruyarak binanın ömrünü uzatır, ısıtma soğutma sistemlerinin kapatılmasından sonra da konfor şartlarının devamını sağlar.
    Mantolama uygulmasından en iyi verimi almak için bina dış yüzeyinde yalıtılmamış alan bırakılmamalıdır eğer yalıtımsız alan bırakılırsa ısı köprüleri ( ısı kaçakları ) oluşur, uygulamadan istenilen performans alınmaz, hem zaman hem de para israf edilmiş olur. Dış cephe mantolama yapılırken en riskli bölgeler olan  pencere, balkon ve çıkmalarda azami özen gösterilmeli ve ısı kaçakları oluşturulmadan mantolama uygulaması sonlandırılmalıdır.
    Mantolamada dikkat edilecek hususlardan biri de kullanılacak izolasyon malzemeleri dir. Mantolamada kullanılacak malzemeler bina ve kendi aralarında uyumlu olmalıdır, ısı kaçakları oluşturmayacak şekilde yalıtım sağlamalıdır, mantolama malzemeleri uzun ömürlü olmalı, zamanla dayanıklılıklarını kaybetmemelidir, özellikle uygulamada en çok kullanılan EPS, XPS ve Taş Yünü ısı yalıtım levhaları mukavemetlerini kaybetmemelidir.
    Doğru uygulanmış bir mantolama işlemi;
    1 - Hem ısı hemde su yalıtımı sağlar.
    2 - Isı köprülerinin (ısı kaçaklarının) oluşmasını engeller, bina yüzeyini dış etkilerden korur.
    3 - Kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyarak konforlu bir yaşam sunar.
    4 - Bina iç kısımlarında rutubeti önleyerek iç cephe boyasını korur.
    5 - Isıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarını azaltır.
    6 - Kullanım ömrü bina ömrüne eşittir, binaya yeni bir görünüm kazandırır.
    7 - Hızlı uygulanır, çevrenin korunmasına katkı sağlar.
    8 - Mantolama dış yüzeye uygulandığı için iç mekanda hacim daralmasına sebep olmaz.

    logo

    Metpor Dekor ile Hayallerinizdeki Binaya Kavuşun!

    Estetik, Kalite ve Profesyonellik Bir Arada! Dış Cephe Kaplama • Söve • Isı Yalıtımı • Mantolama Üretimi. Binalarınıza Özgün Kimliğinizi Kazandırın! Detaylarda Profesyonellik!

    info@metpordekor.com
    Telefon: + 90 216 387 46 64
    FAX: + 90 216 517 84 33
    GSM: + 90 532 697 15 47
    Petrol İş Mahallesi, Kurtuluş Sokak No: 3/B 34862 Kartal/İstanbul

    2005 - 2023 MT Web Team | Metpor Söve & Mantolama Ürünleri - Metpordekor.com

    Metpordekor.com Mobilde
    whatsapp