• info@metpordekor.com
  • SSS

Mantolama ile Evini Korumaya Hazır mısın? Yüksek Kaliteli Mantolama Sistemleri Metpor'da!

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Mantolama Nedir? En İyi Mantolama Yöntemleri Rehberi 2023

Mantolama Nedir? En İyi Mantolama Yöntemleri Rehberi 2023

  • Mete Yılmaz

    Mete Yılmaz

    meteyilmaz@metpordekor.com

    Okunma Sayısı : 2 391 310

Mantolama Nedir? En İyi Mantolama Yöntemleri Rehberi 2023

    Mantolama: Binalarda Isı Yalıtımı İçin En İyi Çözüm.

    Mantolama, bir yapıyı soğuktan, sıcaktan, ses, nem ve diğer dış etkenlerden korumak amacıyla uygulanan bir yalıtım işlemidir. Mantolama işlemi, yapıların dış yüzeyine özel yalıtım ve dış cephe kaplama malzemeleri uygulanarak yapının enerji verimliliği artırılır ve çevre dostu bir yapı elde etmemizi amaçlar. Mantolama uygulaması, yapıların ısı kaybını azaltarak ısınma ve soğutma maliyetlerinde önemli tasarruf sağlar. Aynı zamanda, yapıların ömrünü uzatır, rutubet ve küf oluşumunu önler, gürültüyü azaltır ve yangın riskini azaltır. Mantolama işlemi, farklı malzemelerle ve tekniklerle yapılabilmektedir ve uygun malzeme seçimi, binanın yapısına ve ihtiyacına göre belirlenir.

    Mantolama Nedir? binaların enerji verimliliği, ısı yalıtımı ve konforlu bir iç mekan oluşturma açısından önemli bir izolasyon yöntemidir. Bu işlem, binaların ısı kayıplarını azaltarak enerji tasarrufu sağlar ve çevreye duyarlı bir yaklaşımı destekler. Ancak doğru malzeme seçimi, uygulama yöntemi ve kalitesi gibi faktörler, mantolama işleminin başarısını etkiler.

    Bu makalede, mantolama uygulamasının avantajları, doğru uygulama yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında kapsamlı bilgi bulabilirsiniz. Binalarda mantolama stratejisi ile ısı yalıtımı yapmak akıllı ve sürdürülebilir bir yatırım olup, kısa ve uzun vade de faydalarını göreceğimiz cephe sistemleridir. Kaliteli mantolama malzemeleri ile dış cephe giydirme yaptığımız zaman, doğru yalıtımın nasıl çalışması gerektiği, bununla birlikte binalarımızda söve modelleri ile ilgili yaratıcı dış cephe kaplama fikirleri vermek amacıyla kaleme alınmıştır.

    Mantolama: Binanızı İçten ve Dıştan Koruyan Etkili Bir Yalıtım Çözümüdür.

    Mantolama, onyıllardan beri yılında bütün dünyada iklimleri iyileştirmeye yönelik çabaları desteklemek amacıyla yapılan ve bununla beraber enerji fiyatlarındaki büyük artışlar nedeniyle binaların dış duvarlarına veya iç duvarlarının yüzeyine uygulanan bir ısı yalıtımı yöntemidir. 2022 yılında olduğu gibi, 2023 yılında da bina cephelerinde yapılacak "mantolama yöntemleri" binalarda enerji verimliliği ile beraber yaşam konforunu arttırarak "enerji tasarrufu" sağlayan uygulamalar arasında bilinen en iyi stratejidir. Başarılı bir mantolama uygulamasının sırrı kaliteli malzemeye sahip dış cephe kaplama malzemelerinin tercih edilmesinden geçer. Metpor Eps Strafor Mantolama Modelleri Süper Kalitede Isı Yalıtım Sağlayan Malzemelerdir.

    Mantolama Nedir? Binalarda Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama yapılırken öncelikle bina cephesinin yüzeyi temizlenir ve düzleştirilir. Ardından ısı yalıtım levhaları cepheye yapıştırılır ve dübellerle sabitlenir. Levhaların üzerine ağ örgü ya da sıva filesi yapıştırılır ve yüzey sıva harcıyla kaplanır. Son işlem olarak seçilen boyaya göre binanın dış cephesi boyanır ve istenilen görünüme kavuşur. Isı yalıtımı, doğru malzeme seçimi ve profesyonel mantolama firmalarıyla uygulama ile yapıldığında binanın enerji tasarrufuna katkı sağlar ve dışarıdan gelen sesleri de azaltır.

    Mantolama uygulamalarında, dış cephe duvarlara uygulanan sıvaların çatlama veya ayrılma gibi sorunlar yaşamasını önlemek için sıva filesi kullanılır. Özellikle kaliteli malzemelerin tercih edildiği ve GR turuncu renkli sıva filesi kullanılan mantolama uygulamaları, dış cephe duvarların daha dayanıklı ve estetik görünmesini sağlar.

    En İyi Mantolama Yöntemleri, Dış Cephe Mantolama Sistemleri

    Dış Cephesinin Yenilenmesi için Yeni Isı Yalıtımı ve Mantolama Sistemleri

    Eski binaların dış cephesinin yenilenmesi, ısı kaybının önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanması açısından son derece önemlidir. Bunun için öncelikle isı yalıtımı ve mantolama gibi işlemler yapılması gerekmektedir.

    En iyi dış cephe mantolama malzemesi olarak önerdiğimiz, genişletilmiş polistiren (EPS), binanın tasarımını ve yapısal bütünlüğünü iyileştirebilen yapı malzemelerinden biridir. 1950'li yıllarda geleneksel mantolama malzemesi olarak tanınmasından bu yana EPS strafor, diğer yeni uygulamalarda hızlı bir gelişme yaşamaktadır. Şu anda EPS köpük, sürdürülebilirlik faydası ve enerji verimliliği, dayanıklılık ve iç ortam kalitesi açısından iyileştirme nedeniyle birçok bina yapısında kullanılmaktadır. Bu makale, EPS'nin mantolama, dekoratif cephe kaplama ve kalıplama, ısı yalıtım panel uygulaması (yapısal yalıtımlı paneller (SIP'ler) ve kompozit SIP'ler) ve izolasyon amaçlı olarak uygulanmasına genel bir bakış sunmaktadır. Dış Cephe Köpük Kaplama Nasıl Yapılır? makalesinden faydalanabilirsiniz.

    Yüksek Performanslı Mantolama Sistemleri ile Binanızı Güçlendirin

    Mantolama işlemi, sadece yeni yapılan binalar için değil, eski binaların da yenilenmesinde kullanılabilir. Bu sayede, enerji tasarrufu sağlanarak çevre dostu bir yaşam alanı oluşturulabilir. Isı yalıtımı ve mantolama işlemleri, bina sahiplerinin önem vermesi gereken konuların başında gelir.

    Binaların dış cephesinin yenilenmesi ve ısı yalıtımı gibi cephe kaplama işleri yapılması, hem enerji tasarrufuna hem de binanın estetik görünümünün korunmasına katkı sağlar. Mantolama işlemiyle birlikte, binanızı hem dış etkilere karşı koruyabilir hem de sıcak ve konforlu bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.

    Aynı şekilde, pencere veya kapıların yerleştirileceği alanın açıklıkları, üzerindeki cephenin yükünü almak ve iletmek için lento bölgesinde zayıf nokta veya ısı köprüsü oluşturan elemanlardır. Sövelere, genellikle açıkta, üzeri örtülmemiş bir beton kiriş ile yapılır. Yalıtım kaplamasının tüm kalınlığı dışarıdan geçtiği için, dışarıdan mantolama hem yeni inşaatta hem de binaların rehabilitasyonunda bu ısı köprülerini çözer. 

    Mantolama Yapmanın Avantajı Nelerdir?

    1. Hızlı, temiz ve kolay kurulum,
    2. Temizlemesi ve bakımı kolaydır,
    3. Atmosferik şartlara ve diğer dış ve iç etkenlere karşı dayanıklı, üreticisine ve kalite özelliklerine bağlı olarak, dış cephe yalıtımının garanti süresi beş yılı bulmaktadır,
    4. Su direnci, nem direnci, yangın direnci sağlar,
    5. İyi ses yalıtımı özelliklerine sahiptir,
    6. Çevre için güvenlidir,
    7. Isı yalıtım özelliğinden dolayı uzun vadeli getirisi olan bir yatırımdır. Dış cephe kaplaması durumunda, etki, iyi ısı yalıtım özelliklerine sahip bir hava yastığı gibidir,
    8. Hava değişimlerinde makasın sıcaklığını düşük tutarak duvarların kuru kalmasına da yardımcı olur, yoğuşma ve küf oluşumunu engeller,
    9. Üretim için geniş bir renk ve tasarım yelpazesi sunar,
    10. Dış cephe kaplama renkleri kullanım ömrü boyunca değişmez.

    Evinizi Mantolama İle Isıtın ve Tasarruf Edin

    Doğru Mantolama Uygulaması İçin 14 İpucu;

    1. Doğru malzeme seçimi: İzolasyon malzemesi seçimi, bina yapısının ihtiyacına, yapılacak olan izolasyonun tipine ve amacına göre yapılmalıdır.

    2. Bölgesel iklim faktörlerini dikkate alma: İzolasyon malzemesi seçimi, bölgesel iklim faktörleri gibi sıcaklık, nem, rüzgar gibi unsurların da dikkate alınması gerekir.

    3. Uygulama standartlarına uyma: ısı yalıtım malzemesi ve uygulama işlemleri, mevcut uygulama standartlarına uygun olmalıdır.

    4. Profesyonel destek: Mantolama işlemi, profesyonel bir ekip tarafından yapılması gerekir. Bu, işlemin verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanmasını ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesini sağlar.

    5. Düzenli bakım ve kontrol: Mantolama işlemi sonrası, bina yapısının düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması gerekir. Bu, işlem sonrası oluşabilecek sorunların erken fark edilmesini ve önlenebilmesini sağlar.

    1. Fiyat - kalite dengesi: Dış cephe kaplama malzemesi seçimi yaparken, fiyat ve kalite dengesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Ucuz malzemeler genellikle düşük kalitede olabilir ve uzun vadede daha pahalıya mal olabilir. Aynı zamanda, yüksek kaliteli malzemeler daha uzun süre dayanabilir ve daha etkili izolasyon sağlar.

    2. Çevre dostu malzemeler: Mantolama malzemesi seçimi yaparken, çevre dostu malzemeler tercih edilmelidir. Bu malzemeler, doğal kaynakları koruyacak ve çevresel etkilerinin minimum düzeyde olmasını sağlayacaktır.

    3. Uygulamanın zamanlaması: Mantolama işlemi, en uygun zamanda yapılmalıdır. Örneğin, bina içinde ısı kaybı en fazla olduğu dönemlerde izolasyon yapmak daha verimli olacaktır.

    4. Yapılacak olan izolasyonun amacına uygun olarak uygulama: Dış cephe kaplama yapılacak bölgenin amacına uygun olarak yapılması gerekir. Örneğin, dış cephe izolasyonu iç mekan ısısını koruyan bir izolasyon değildir, sadece dış ortamdan gelen ısı kaybını önler.

    5. İşletme ve bakım kolaylığı: Mantolama malzemesi ve uygulama işlemleri, işletme ve bakım kolaylığını da dikkate almalıdır. Örneğin, kolay sökülebilen veya tamir edilebilen malzemeler tercih edilmelidir.

    1. Uygulayıcının yeteneği ve tecrübesi: Mantolama (izolasyon) uygulaması, yetenekli ve tecrübeli bir uygulayıcı tarafından yapılması gerekir. Uygulayıcının, malzeme seçimi, uygulama tekniği, gerekli araç ve gereçlerin kullanımı gibi konularda bilgi ve becerisi olması önemlidir.

    2. Malzeme ve uygulama standartları: Isı yalıtım malzemeleri ve uygulama işlemleri, uluslararası veya ulusal standartların gerektirdiği şekilde yapılmalıdır. Bu standartlar, malzemenin kalitesini, performansını ve güvenliğini garanti eder.

    3. Yapılacak olan mantolamanın tipine uygun malzeme seçimi: Mantolama malzemesi seçimi, yapılacak olan mantolamanın tipine uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin, su geçirmez izolasyon malzemesi, su ile temas ettiğinde bozulmayan bir yapıda kullanılmalıdır.

    4. Uygulama sırasında güvenlik önlemleri: Mantolama (izolasyon) uygulaması sırasında güvenlik önlemlerine uymak önemlidir. Uygulayıcılar, gerekli güvenlik ekipmanlarını kullanmalı ve uygulama sırasında oluşabilecek tehlikelere karşı tedbirli olmalıdır.

    Bu öneriler mantolama (ısı yalıtımı) uygulaması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardır ve verimli, kaliteli ve güvenli bir mantolama uygulaması için uygulanması önemlidir.

    Yeni Nesil Mantolama Sistemleri İle Binanızı Modernize Edin, Enerji Verimliliğini Artırın: 

    Binaların dış cephe giydirme yapıldığında, ortaya çıkacak enerji tasarrufu aile ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Bununla beraber doğaya ve enerji kaynaklarının korunmasına katkıda bulunup, çevreye verilen zararları önleme noktasında en iyi önlemlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

    Dünya nüfusunun özellikle son yüzyılda çok hızlı bir şekilde artmasıyla beraber, sanayinin de bu dönemde çok hızlı bir şekilde gelişmesine bağlı olarak enerjiye duyulan gereksinim de artmıştır. Bu nedenle başta İstanbul olamak üzere, diğer illerimizde de binaların cephesine dış cephe yalıtım yapmaktayız. Yapılar için cephe kaplama ve farklı cephe sistemleri ve yöntemleri dediğimizde en başta fugalı kaplama ve yalı baskı mantolama gelir. Bu malzemeler söve modelleri olarak da bilinir.

    Termal Konforu Artırın

    Termal konfor, bir mülkün tüm hava koşullarında konforlu bir sıcaklıkta tutulması anlamına gelir. Hava ne olursa olsun, mantolamanın faydalarından biri, mülkünüzün iç kısmının rahat hissetmek için mükemmel sıcaklık olmasını sağlayabilmesidir.

    Mantolama Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

    Isının mülkünüzde kalmasını sağlayarak, enerji faturaları önemli ölçüde azalır. Dört yataklı müstakil bir ev, sağlam bir tuğla duvara 50 mm EPS cephe kaplaması yerleştirerek elektrik faturalarında yılda yaklaşık 1.350 TL tasarruf etmeyi bekleyebilirsiniz. Doğalgaz faturanızı da % 50 oranında azaltabileceksiniz. Dış duvar yalıtımı kendi maliyetini bu şekilde yine kendisi öder.

    Bina Dışı Estetiği Geliştirin

    Bir mantolama kurulumunun bir parçası, sistemin su geçirmez olmasını sağlamak için yalıtım levhalarının üstünde bir mineral esaslı sıva ile kaplama yapılmasını içerir. Bu sadece son derece işlevsel değil, aynı zamanda inanılmaz derecede estetik açıdan çekici. Mantolama çalışmaları, benzersiz ve özelleştirilebilir bir görünüm için çok çeşitli renk ve dokularda gelir.

    Yerden Tasarruf Edin

    Mantolamanın faydalarından biri, iç taban alanı kaplamamasıdır; Binanın tamamı, yapıştırıcı ve mekanik sabitlemelerle dış duvarlara sabitlenen yalıtımla kaplanmıştır. Türkiye'nin emlak fiyatlarının yüksek olduğu ve alanın gerekli olduğu yerlerde, iç taban alanını kaybetme zorluğu yoktur ve tüm kurulum süreci hızlı ve zahmetsizdir (kaliteli bir kurulum için mantolama firmasını doğru seçin).
    Karbon Ayak İzini Azaltın
    Yüksek kaliteli mantolama seviyeniz nedeniyle yıl boyunca daha az doğalgaz ve elektrikli ısıtma kullandığınız için dış duvar yalıtımı ile karbon ayak iziniz önemli ölçüde azalır, bu nedenle mantolamalı haneler çevreye yardım etmeye katkıda bulunmalarından yararlanır.
    Yapı Kumaşının Ömrünü Artırın
    Dış duvar mantolama, bir mülkün dış kısmının tamamını kaplayarak, sadece ısı kaybını önlemekle kalmayıp aynı zamanda bina dokusunu hava koşullarına karşı koruyan bir termal battaniyeye sarar. Mantolama sistemini tamamlayan dış duvar kaplama, hava koşullarına dayanıklı bir bariyer görevi görerek, su girişini ve aşırı hava koşullarından kaynaklanan hasarları önleyerek mülke fayda sağlar.
    Ses Yalıtımı ve Yangına Dayanıklılık
    Metpor mantolama eps sistemleri, yalıtım malzemesi olarak polistiren köpük kullanır. Akustik yalıtım özellikleri ve yangına dayanıklılığı ile tanınan mantolama strafor köpük sistemleri, kullanıcıya çok çeşitli benzersiz avantajlar sunan birinci sınıf bir izolasyon sistemidir.
    Termal Köprülemeyi En Aza İndirin
    Termal köprüleme, bir yalıtım sistemi içinde boşluklar olduğunda meydana gelir. Bu boşluklar, ısı kaybının önemli ölçüde daha yüksek olduğu, bu alana yoğunlaştığı ve su ve yoğuşmanın toplanmasına izin verdiği yerlerdir. Termal köprüleme, yalıtımın etkinliğini önemli ölçüde azaltabilir, ancak mantolama ile sistemin harici olması ve tamamen kesintisiz olması nedeniyle termal köprüleme en aza indirilir; Yalıtım levhalarında kırılmaya gerek yoktur.
    Nem ve Yoğuşmayı Azaltın
    Dış cephe mantolama, ısıyı duvarların içinde tutarak ısı transfer hızını yavaşlatır; Sıcak hava soğuk duvarlarla temas ettiğinde yoğuşma meydana gelir. Mülkün dış duvarları mantolama ile daha sıcak olduğundan yoğuşma büyük ölçüde azalır, bu nedenle iç mekan hava kalitesinin iyileştirilmesine ve yapısal bütünlüğün korunmasına yardımcı olur.
    Mantolama ile ilgileniyor musunuz? Teknik ekibimiz, Türkiye'deki her noktada mantolama kurulumunun başarılı olmasını sağlamak için ayrıntılı tasarım ve şartname tavsiyelerinin yanı sıra yerinde destek ve eğitim sunmaya hazırdır.

    Binalarda Mantolama Nedir?, Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama (Yalıtım) Nasıl Yapılır?

    Türkiye Cumhuriyeti yasalarında basitçe tabirle "mantolama kanunu" olarak bilinen bu dış cephe uygulamalarına, devletimiz tarafından birtakım kurallar ve standartlar getirilmiştir. Türkiye'de mantolama uygulamaları bu kurallara ve standartlara uygun olarak yapılması bir kanuni bir zorunluluktur.

    Belirlenen bu mantolama kuralları sayesinde belirli standart ve kalite yönergelerine uygun olarak binalarda mantolama yapılmak durumundadır. Ülkemizde resmi gazetede yayınlanan bu yönetmeliğin adı "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı" olarak adlandırılmaktadır. Binalarda yalıtım stratejisi olarak mantolama, dış cephe için en popüler "dış cephe kaplama" uygulamasıdır.

    Isı olarak tabir ettiğimiz enerji, bir yapının duvarlarından, pencerelerinden, çatısından ve tabanlarından yayılmaya başlar. Binaların dış cephesinde mantolama uygulaması yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir konu işinin uzmanı doğru kişiler tarafından "mantolama analizi" yapılmasıdır.

    Mantolama analizi işinde uzman olan "mantolama firmaları" tarafından yapılmalı ve mantolama detayları konusunda dikkatli ve akılcı bir yaklaşım sergilenmelidir. Mantolama aşamaları sırsında bütün yalıtım aşamaları teknik bilgisi yüksek personel tarafından kontrol edilmeli hatalı bir takım uygulamalar var ise bu hatalar düzeltilmelidir. Mantolama fiyatları için linke tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

    Mantolama ile Isı Kaybını Nasıl Azaltabilirsiniz?

    anızı sağlar. Otopark ve bodrum katları gibi alanlarda tercih edilen tavan mantolama ile kararma ve terleme sorunlarını kökten çözebilirsiniz.
    EPS ve XPS benzer biçimde değişik malzemelerden meydana getirilen yalıtım levhaları tavanlarda oluşan küf, bakteri ve mantar oluşumunu engeller. Eps mantolama yöntemleri yüzeyin hava almasını sağlayarak daha sağlıklı bir yaşam alanının oluşmasına katkıda bulunur. Genellikle dış yüzeylerde kullanılan sıvalı, sıvasız mantolama tekniğini binanın durumuna ve yapısına göre seçebilirsiniz. Tüm zeminlerde ve dış yüzeylerde tatbik pratikliği sunan yalıtım tekniklerini prefabrik, zemin, apartman, çatı, konteyner mantolama benzer biçimde suyla temas eden kısımlarda uygulayabilirsiniz. Özellikle zemin ve çatı katları suya maruz kaldıkları için bu alanlarda izolasyon son derece ehemmiyet taşır. Her ortamda tercih edeceğiniz malzemelere Metpor Söve ve Mantolama'da ulaşabilirsiniz.

    İç ve Dış Mantolama Malzemeleri

    Zamanla yıpranan binaların bakım aşamasında tercih edilen ısı yalıtım malzemesi, ekonomik olmasının yanı sıra çevreye de katkı sağlar. Tamamen doğadan elde edilmiş materyallerin kullanıldığı yalıtım, binanızı her türlü çevresel faktöre karşı koruma altına alır. Binanın yapısına ve yaşına bağlı olarak farklı mantolama modelleri uygulanabilir. Volkanik oluşumlar cevabında açığa çıkan mineral ve kayaçlar bazı işlemlerden geçirilerek yalıtım malzemesine dönüştürülür. Elyaf haline getirilen bu materyaller taşyünü mantolama işlemleri esnasında kullanılır. İnorganik yapıda olması bakteri oluşumunu engelleyen avantajdır. Isıya dayanıklı yapısı size uzun süreli kullanım imkanı oluşturur. Binaların haricinde gemilerde, çelik kapılarda ve fırınlarda kullanılan taş yünü, ses yalıtımına da etki eder.

    Mantolama ile Enerji Faturasında %50'ye Kadar Tasarruf Sağlayın

    Dış Cephe yalıtımı nasıl yapılır? diye soracak olursak; Mantolama uygulamaları yaşam alanlarında konforu arttırmaya yönelik yapılan uygulamalardır. Yapıya en uygun ve en iyi mantolama yöntemi doğru uygulama teknikleri ile yapılırsa, mantolamanın aile ve ülke ekonomisine katkıları çok fazla olacaktır. Bu nedenle "mantolama zararları" veya "iç cephe mantolama zararları" gibi bir yaklaşım doğru tamamen eksik bilinmesinden dolayı yapılan bir yorumdur. Mantolama zararları tabiri yanlış uygulanan mantolama hataları sonucu ortaya çıkan olumsuz durumlardır.

    Her mantolama uygulaması faydalı bir yalıtım yöntemidir. Burada sadece mantolamanın ne kadar verimli olduğu konusunda fikir belirtebiliriz. Bu fikirler böylece yüksek verimlilikte ısı yalıtımı sağlar. 

    Mantolama (Isı Yalıtım) Uygulaması Ne Kadar Sürer?

    Mantolama uygulaması orta büyüklükteki standart bir bina için ortalama 3 - 4 hafta kadar sürmektedir. Hava koşulları, binanın büyüklüğü, uygulamada çalışacak usta sayısı bu süreyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında mantolama uygulaması yapılmamalıdır. Koşulların mantolama için en uygun olduğu zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 C olduğu dönemdir. Mantolama köpüğü çeşitleri ile ilgili makalemize erişmek için linke tıklayabilirsiniz.

    Akıllı Isı Yalıtım Yöntemleri İle Tasarrufa Başlamak İçin Şimdi Bir Bina Mantolama Programına Başlayın.

    Mantolama yapılması gereken alanlar olarak en başta, iç mekan tavanları, boşluk duvarları ve dış duvarlar gelmektedir. Eps strafor malzemenin cnc makinelerinde istenilen formlarda rahatça kesilebilir ve gerek kalıp yöntemiyle doğrudan baskı yöntemiyle üretilebilmesinden dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılması konusunda avantajlar sunar.

    Farklı varyant seçenekleri sunan bu malzeme çeşitleri, benzerlerinde olmayan bu önemli özelliği ile bu malzemeleri (Eps Strafor) bir adım öne çıkarıyor.

    "Bir binaya mantolama ile yalıtım yapmak, enerji tüketiminde ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde de önemli oranda tasarruf sağlar".

    Eps'den üretilen strafor mantolama malzemelerinin en önemli avantajları şöyledir;

    1. Eps mantolama köpüğü mükemmel ısı yalıtımı sağlayan dış cephe ısı yalıtım malzemesidir.
    2. Diğer yalıtım malzeme çeşitlerine göre ise m2 fiyatları daha ucuzdur.
    3. Hafif olması sayesinde yapıya ek yük getirmez.
    4. Uygulama kolaylığı açısından da pratik söve kaplama malzemeleridir.
    5. Binanın dış cephesini kaplamasından dolayı binanın donatı ve strüktür bileşenlerini korur. 

    Daha temiz bir doğa ve çevre için daha az yakıt tüketimi gerekmektedir. İzolasyon yapılmış bir bina ısıtılırken atmosfere salınan CO2 (karbondioksit) gazlarının, ısı yalıtım levhası ile izolasyonu yapılmamış bir binadan yayılanlardan % 45 daha fazla olduğu hesaplanmıştır. Buraya kadar "Eps mantolama nedir?" sorusuna basitçe yanıt vermiş olduk. Şimdi isterseniz rehberimizde "mantolama" için biraz daha detaylı açıklamalar içeren bilgilere doğru yol alalım.

    En İyi Mantolama Markası, Güncel Mantolama Modelleri 2023

    İyi Bir Mantolama Nasıl Olmalı? Mantolama Nerelere Yapılır?

    Binalarda yapılması planlanan "cephe mantolama" uygulamaları, evlerde ve diğer yaşam alanlarında oluşabilecek bir çok sorunun önüne geçebilecek yeteneğe sahip yalıtım sistemleridir. Cepheler için Mantolama analizi yapılırken "dış cephe ısı yalıtım malzeme çeşitleri" arasında seçilecek malzeme binanın yalıtım ihtiyaçlarına karşılık verebilecek özelliklere sahip olmasına özen gösterilmelidir. Doğru seçilmeyen mantolama malzemesi ekonomik açıdan zarar vereceği gibi, zaman kaybı ve hayal kırıklığı yaratacaktır. 

    Mantolama ile ilgili söylememiz gereken bir başka konu da özellikle büyük şehirler başta İstanbul olmak üzere, bütün illerimizde uygulanmakta olan "en iyi dış cephe kaplaması yöntemi" olduğudur. Binalarda mantolama stratejisi sadecece evlerin "dış cephe" bölümünde yapılan bir ısı yalıtım yöntemi değildir. Tamamlayıcı unsur olarak, iç cephede de uygulanan yalıtım stratejileri arasında "iç cephe daire mantolama" sistemleri de vardır.

    Eps Strafor Yalı Baskı (Siding) ve Fugalı Cephe Kaplama Levhası Yüksek Kalitede Mantolama Sağlıyor.

    Bu malzeme ile daha önce bahsedilen tüm ticarileştirme biçimlerine ek olarak, teknolojilerini bu ürünlere dayandıran dış cephe kaplama sistemleri de dikkate alınmaıdır. Örneğin, sert strafor çekirdeğe sahip ve diğerlerinin yanı sıra yüzeyi mineral sıva ile güçlendirilmiş istenen kaplamaya bağlı olarak farklı malzemelerle kaplanmış kendi kendini destekleyen terracotta cephe kaplama panelleri. Bu cephe sistemlerinin ülkedeki en önemli üreticisi Metpor Söve & Mantolama Ürünleri şirketidir.

    Yaratıcı Mantolama Fikirleri

    İskele kurmadan mantolama yapmak için iç cephe mantolama teknikleri uygulanmalıdır. Mantolama uygulaması için belediyeden izin almak gerekmez. Bu nedenle, "mantolama belediye izin belgesi" gibi bir belge de yoktur. Hiç bir yalıtım veya mantolama uygulaması yapılırken belediyeden izin almak gibi bir prosedür yoktur. Bu tür yaklaşımlar yanıltıcıdır. Sadece yeni binaların yapımında, projelerde bir yalıtım tedbiri olması zorunludur. Buda yeni inşa edilecek binanın projesinde mevcut olup, belediyenin yetkili birimlerene sunulur. Bu durum binanın komple projesi ile alakalı bir durum olup mantolama konusu ile ilgisi yoktur.

    Mantolama planlaması yapılırken, U değeri veya ısı transfer katsayısı, tüm bir yapısal elemanın yalıtım kabiliyetini tanımlamak için kullanılır. Isı transfer katsayısı, yapıdan geçen ısı miktarını (örn. Bir çatı) gösterir. U değeri ne kadar düşük olursa, ısı kaybı ve yalıtım özellikleri o kadar az olur.
    Unutmamalıyız ki! "tüketmediğiniz enerji en ucuz enerjidir".
    Mantolama Teknikleriyle Isı Yalıtımı Planlaması Yaparken İlk Olarak Düşünülmesi Gereken Konu, "Enerji Gereksinimlerini Azaltma Stratejisi" olmalıdır.

    Mantolama Malzemeleri, En İyi Mantolama Hangisi?

    Mantolama Yaparken Hangi Malzemeleri Kullanmalısınız?

    Düz mantolama olarak tanımlanan "klasik mantolama" sistemlerinde mantolama filesi ve mantolama dübeli kullanılır. Yalıtımı sağlayan karbon takviyeli gri EPS strafor köpük, en iyi mantolama malzemeleri arasında önde gelir. Ayrıca en ucuz yalıtım malzemesi diyebileceğimiz malzemelerdir. Karbonlu siyah EPS bünyesindeki grafit ısı reflektörleri sayesinde "yalıtım" özelliği mükemmel tasarlanmış bir EPS (Expanded Polistren) ısı yalıtım malzemesidir. Strafor, dis cephe kaplama malzemeleri arasında en çok tercih edilen mantolama malzemesidir.

    Karbonlu EPS strafor malzemelere siyah veya gri rengi veren içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel (beyaz strandart) EPS strafordan daha mantolamanın verimli olmasını sağlar. B1 sınıfı yangın katagorisinde olan karbonlu siyah EPS strafor mantolama malzemeleri, düşük yoğunluklarda olduğunda bile ısı iletkenlik grubu 035'e dahildir (TS 7316 - EN 13163).

    Mantolama ile Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    Isı Yalıtımında Güvenilir Çözüm: Mantolama Hizmetleri

    Klasik beyaz EPS straforlara göre karbonlu EPS'nin düşük yoğunluklarda ısı iletkenlik grubunun 035 olması nedeniyle kalınlığın daha az olmasına rağmen izolasyonda yüksek performans gösterme kabiliyetine sahiptir. Tabi bu mantolama yeteneği siyah karbon takviyeli EPS strafor malzemeleri "mantolama m2 fiyatları" açısından klasik beyaz EPS strafora biraz daha pahalıdır.

    Klasik mantolama paket sistemleri dediğimiz malzemeler, mantolama dübeli, ısı yalıtım sıva filesi, cephe kaplama, dış cephe boyası vb. gibi birçok bileşenin bir araya gelip oluşturduğu yalıtım sistemleridir.

    Mantolama Malzemeleri Çeşitleri ve En İyi Kalitede Mantolama Malzemeleri Hangileri?

    Fugalı mantolama sistemleri, genleşme ve çatlamayı önlemek için dış cephe kaplama modelleri arasında ve mimari için estetik görünüm sağlama kabiliyetine sahip "dış cephe mantolama" levhalarıdır. Fugalı dış cephe kaplama uygulaması dış cephe modelleri 2019 trendleri için en çok tercih edilen modellerden biridir. 2020 yılı için de fugalı mantolama siparişleri yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Fugalı cephe kaplamaları ve yalı baskı kaplamaları eps strafor blokların cnc makinelerde kesilmesiyle üretilen, doğrudan dış cephe boya uygulamasına hazır mantolama levhalarıdır. Dekoratif "bina dış cephe mantolama modelleri" arsında en şık görünüme sahip malzemelerdir. Dış duvar kaplama olarak da kullanılacağı gibi iç mekanlarda da fark yaratan ürünlerdir. 

    Kendinden sıvalı hazır mantolama malzemeleri, dış cephe kaplama levhası olarak üretilebildiği gibi hem de "iç cephe yalıtım levhası" üretilmektedir. METPOR cephe söve & mantolama ürünleri, Metpor ürün yelpazesinde çok sayıda hazır dış cephe kaplama panelleri vardır. 

    Fugalı cephe kaplamaları, klasik fileli mantolama sistemleri ile aynı teknik özelliklere sahip alternatif mantolama malzemeleri olarak ürettiğimiz kaplamalardır. Metpor dekor mantolama ve söve kaplama ürünleri bünyesinde üretilmektedir.

    Isı Yalıtımı (Mantolama) Yapılması Gereken Yerler;
    1. Mantolama, dışarıya bakan tüm duvarlarda,
    2. Depo, bodrum kat ya da garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelerde,
    3. Eğik ve düz çatılarda yalıtım,
    4. Binanın toprakla temas eden döşeme ve duvarlarının yüzeyinde strafor malzeme ile kaplanmalı,
    5. Havalandırma kanalları, tesisat boruları gibi tesisat donatısına yapılır.
    6. Çıkma tabanlarda "yalıtım uygulaması" yapılmalıdır.
    7. Bir ileri seviye olarak iç duvarda strafor duvar panelleri ile desteklenerek kusursuz yalıtım sağlanabilir.

    Mantolama Rehberi 2023 2. Bölüm...



  • Fugalı Mantolama m2 Fiyatları, Hazır Fugalı Dış Cephe Kaplama m2 Fiyatları 2023
  • Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) m2 Birim Fiyatları
  • 2023 Mantolama Metrekare m2 Birim Fiyatları
  • Dış Cephe Söve Fiyatları 2023: EPS Strafor Söve ile Bütçenizi Koruyun
  • Mantolama Nedir ve Neden Önemlidir?




    Mantolama Nedir? En İyi Mantolama Yöntemleri Rehberi 2023

    Metpor Dekor

    Mantolama: Binalarda Isı Yalıtımı İçin En İyi Çözüm.

    Mantolama, bir yapıyı soğuktan, sıcaktan, ses, nem ve diğer dış etkenlerden korumak amacıyla uygulanan bir yalıtım işlemidir. Mantolama işlemi, yapıların dış yüzeyine özel yalıtım ve dış cephe kaplama malzemeleri uygulanarak yapının enerji verimliliği artırılır ve çevre dostu bir yapı elde etmemizi amaçlar. Mantolama uygulaması, yapıların ısı kaybını azaltarak ısınma ve soğutma maliyetlerinde önemli tasarruf sağlar. Aynı zamanda, yapıların ömrünü uzatır, rutubet ve küf oluşumunu önler, gürültüyü azaltır ve yangın riskini azaltır. Mantolama işlemi, farklı malzemelerle ve tekniklerle yapılabilmektedir ve uygun malzeme seçimi, binanın yapısına ve ihtiyacına göre belirlenir.

    Mantolama Nedir? binaların enerji verimliliği, ısı yalıtımı ve konforlu bir iç mekan oluşturma açısından önemli bir izolasyon yöntemidir. Bu işlem, binaların ısı kayıplarını azaltarak enerji tasarrufu sağlar ve çevreye duyarlı bir yaklaşımı destekler. Ancak doğru malzeme seçimi, uygulama yöntemi ve kalitesi gibi faktörler, mantolama işleminin başarısını etkiler.

    Bu makalede, mantolama uygulamasının avantajları, doğru uygulama yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında kapsamlı bilgi bulabilirsiniz. Binalarda mantolama stratejisi ile ısı yalıtımı yapmak akıllı ve sürdürülebilir bir yatırım olup, kısa ve uzun vade de faydalarını göreceğimiz cephe sistemleridir. Kaliteli mantolama malzemeleri ile dış cephe giydirme yaptığımız zaman, doğru yalıtımın nasıl çalışması gerektiği, bununla birlikte binalarımızda söve modelleri ile ilgili yaratıcı dış cephe kaplama fikirleri vermek amacıyla kaleme alınmıştır.

    Mantolama: Binanızı İçten ve Dıştan Koruyan Etkili Bir Yalıtım Çözümüdür.

    Mantolama, onyıllardan beri yılında bütün dünyada iklimleri iyileştirmeye yönelik çabaları desteklemek amacıyla yapılan ve bununla beraber enerji fiyatlarındaki büyük artışlar nedeniyle binaların dış duvarlarına veya iç duvarlarının yüzeyine uygulanan bir ısı yalıtımı yöntemidir. 2022 yılında olduğu gibi, 2023 yılında da bina cephelerinde yapılacak "mantolama yöntemleri" binalarda enerji verimliliği ile beraber yaşam konforunu arttırarak "enerji tasarrufu" sağlayan uygulamalar arasında bilinen en iyi stratejidir. Başarılı bir mantolama uygulamasının sırrı kaliteli malzemeye sahip dış cephe kaplama malzemelerinin tercih edilmesinden geçer. Metpor Eps Strafor Mantolama Modelleri Süper Kalitede Isı Yalıtım Sağlayan Malzemelerdir.

    Mantolama Nedir? Binalarda Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama yapılırken öncelikle bina cephesinin yüzeyi temizlenir ve düzleştirilir. Ardından ısı yalıtım levhaları cepheye yapıştırılır ve dübellerle sabitlenir. Levhaların üzerine ağ örgü ya da sıva filesi yapıştırılır ve yüzey sıva harcıyla kaplanır. Son işlem olarak seçilen boyaya göre binanın dış cephesi boyanır ve istenilen görünüme kavuşur. Isı yalıtımı, doğru malzeme seçimi ve profesyonel mantolama firmalarıyla uygulama ile yapıldığında binanın enerji tasarrufuna katkı sağlar ve dışarıdan gelen sesleri de azaltır.

    Mantolama uygulamalarında, dış cephe duvarlara uygulanan sıvaların çatlama veya ayrılma gibi sorunlar yaşamasını önlemek için sıva filesi kullanılır. Özellikle kaliteli malzemelerin tercih edildiği ve GR turuncu renkli sıva filesi kullanılan mantolama uygulamaları, dış cephe duvarların daha dayanıklı ve estetik görünmesini sağlar.

    En İyi Mantolama Yöntemleri, Dış Cephe Mantolama Sistemleri

    Dış Cephesinin Yenilenmesi için Yeni Isı Yalıtımı ve Mantolama Sistemleri

    Eski binaların dış cephesinin yenilenmesi, ısı kaybının önlenmesi ve enerji tasarrufu sağlanması açısından son derece önemlidir. Bunun için öncelikle isı yalıtımı ve mantolama gibi işlemler yapılması gerekmektedir.

    En iyi dış cephe mantolama malzemesi olarak önerdiğimiz, genişletilmiş polistiren (EPS), binanın tasarımını ve yapısal bütünlüğünü iyileştirebilen yapı malzemelerinden biridir. 1950'li yıllarda geleneksel mantolama malzemesi olarak tanınmasından bu yana EPS strafor, diğer yeni uygulamalarda hızlı bir gelişme yaşamaktadır. Şu anda EPS köpük, sürdürülebilirlik faydası ve enerji verimliliği, dayanıklılık ve iç ortam kalitesi açısından iyileştirme nedeniyle birçok bina yapısında kullanılmaktadır. Bu makale, EPS'nin mantolama, dekoratif cephe kaplama ve kalıplama, ısı yalıtım panel uygulaması (yapısal yalıtımlı paneller (SIP'ler) ve kompozit SIP'ler) ve izolasyon amaçlı olarak uygulanmasına genel bir bakış sunmaktadır. Dış Cephe Köpük Kaplama Nasıl Yapılır? makalesinden faydalanabilirsiniz.

    Yüksek Performanslı Mantolama Sistemleri ile Binanızı Güçlendirin

    Mantolama işlemi, sadece yeni yapılan binalar için değil, eski binaların da yenilenmesinde kullanılabilir. Bu sayede, enerji tasarrufu sağlanarak çevre dostu bir yaşam alanı oluşturulabilir. Isı yalıtımı ve mantolama işlemleri, bina sahiplerinin önem vermesi gereken konuların başında gelir.

    Binaların dış cephesinin yenilenmesi ve ısı yalıtımı gibi cephe kaplama işleri yapılması, hem enerji tasarrufuna hem de binanın estetik görünümünün korunmasına katkı sağlar. Mantolama işlemiyle birlikte, binanızı hem dış etkilere karşı koruyabilir hem de sıcak ve konforlu bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.

    Aynı şekilde, pencere veya kapıların yerleştirileceği alanın açıklıkları, üzerindeki cephenin yükünü almak ve iletmek için lento bölgesinde zayıf nokta veya ısı köprüsü oluşturan elemanlardır. Sövelere, genellikle açıkta, üzeri örtülmemiş bir beton kiriş ile yapılır. Yalıtım kaplamasının tüm kalınlığı dışarıdan geçtiği için, dışarıdan mantolama hem yeni inşaatta hem de binaların rehabilitasyonunda bu ısı köprülerini çözer. 

    Mantolama Yapmanın Avantajı Nelerdir?

    1. Hızlı, temiz ve kolay kurulum,
    2. Temizlemesi ve bakımı kolaydır,
    3. Atmosferik şartlara ve diğer dış ve iç etkenlere karşı dayanıklı, üreticisine ve kalite özelliklerine bağlı olarak, dış cephe yalıtımının garanti süresi beş yılı bulmaktadır,
    4. Su direnci, nem direnci, yangın direnci sağlar,
    5. İyi ses yalıtımı özelliklerine sahiptir,
    6. Çevre için güvenlidir,
    7. Isı yalıtım özelliğinden dolayı uzun vadeli getirisi olan bir yatırımdır. Dış cephe kaplaması durumunda, etki, iyi ısı yalıtım özelliklerine sahip bir hava yastığı gibidir,
    8. Hava değişimlerinde makasın sıcaklığını düşük tutarak duvarların kuru kalmasına da yardımcı olur, yoğuşma ve küf oluşumunu engeller,
    9. Üretim için geniş bir renk ve tasarım yelpazesi sunar,
    10. Dış cephe kaplama renkleri kullanım ömrü boyunca değişmez.

    Evinizi Mantolama İle Isıtın ve Tasarruf Edin

    Doğru Mantolama Uygulaması İçin 14 İpucu;

    1. Doğru malzeme seçimi: İzolasyon malzemesi seçimi, bina yapısının ihtiyacına, yapılacak olan izolasyonun tipine ve amacına göre yapılmalıdır.

    2. Bölgesel iklim faktörlerini dikkate alma: İzolasyon malzemesi seçimi, bölgesel iklim faktörleri gibi sıcaklık, nem, rüzgar gibi unsurların da dikkate alınması gerekir.

    3. Uygulama standartlarına uyma: ısı yalıtım malzemesi ve uygulama işlemleri, mevcut uygulama standartlarına uygun olmalıdır.

    4. Profesyonel destek: Mantolama işlemi, profesyonel bir ekip tarafından yapılması gerekir. Bu, işlemin verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanmasını ve işlem sonrası oluşabilecek sorunların önlenebilmesini sağlar.

    5. Düzenli bakım ve kontrol: Mantolama işlemi sonrası, bina yapısının düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması gerekir. Bu, işlem sonrası oluşabilecek sorunların erken fark edilmesini ve önlenebilmesini sağlar.

    1. Fiyat - kalite dengesi: Dış cephe kaplama malzemesi seçimi yaparken, fiyat ve kalite dengesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Ucuz malzemeler genellikle düşük kalitede olabilir ve uzun vadede daha pahalıya mal olabilir. Aynı zamanda, yüksek kaliteli malzemeler daha uzun süre dayanabilir ve daha etkili izolasyon sağlar.

    2. Çevre dostu malzemeler: Mantolama malzemesi seçimi yaparken, çevre dostu malzemeler tercih edilmelidir. Bu malzemeler, doğal kaynakları koruyacak ve çevresel etkilerinin minimum düzeyde olmasını sağlayacaktır.

    3. Uygulamanın zamanlaması: Mantolama işlemi, en uygun zamanda yapılmalıdır. Örneğin, bina içinde ısı kaybı en fazla olduğu dönemlerde izolasyon yapmak daha verimli olacaktır.

    4. Yapılacak olan izolasyonun amacına uygun olarak uygulama: Dış cephe kaplama yapılacak bölgenin amacına uygun olarak yapılması gerekir. Örneğin, dış cephe izolasyonu iç mekan ısısını koruyan bir izolasyon değildir, sadece dış ortamdan gelen ısı kaybını önler.

    5. İşletme ve bakım kolaylığı: Mantolama malzemesi ve uygulama işlemleri, işletme ve bakım kolaylığını da dikkate almalıdır. Örneğin, kolay sökülebilen veya tamir edilebilen malzemeler tercih edilmelidir.

    1. Uygulayıcının yeteneği ve tecrübesi: Mantolama (izolasyon) uygulaması, yetenekli ve tecrübeli bir uygulayıcı tarafından yapılması gerekir. Uygulayıcının, malzeme seçimi, uygulama tekniği, gerekli araç ve gereçlerin kullanımı gibi konularda bilgi ve becerisi olması önemlidir.

    2. Malzeme ve uygulama standartları: Isı yalıtım malzemeleri ve uygulama işlemleri, uluslararası veya ulusal standartların gerektirdiği şekilde yapılmalıdır. Bu standartlar, malzemenin kalitesini, performansını ve güvenliğini garanti eder.

    3. Yapılacak olan mantolamanın tipine uygun malzeme seçimi: Mantolama malzemesi seçimi, yapılacak olan mantolamanın tipine uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin, su geçirmez izolasyon malzemesi, su ile temas ettiğinde bozulmayan bir yapıda kullanılmalıdır.

    4. Uygulama sırasında güvenlik önlemleri: Mantolama (izolasyon) uygulaması sırasında güvenlik önlemlerine uymak önemlidir. Uygulayıcılar, gerekli güvenlik ekipmanlarını kullanmalı ve uygulama sırasında oluşabilecek tehlikelere karşı tedbirli olmalıdır.

    Bu öneriler mantolama (ısı yalıtımı) uygulaması yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardır ve verimli, kaliteli ve güvenli bir mantolama uygulaması için uygulanması önemlidir.

    Yeni Nesil Mantolama Sistemleri İle Binanızı Modernize Edin, Enerji Verimliliğini Artırın: 

    Binaların dış cephe giydirme yapıldığında, ortaya çıkacak enerji tasarrufu aile ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Bununla beraber doğaya ve enerji kaynaklarının korunmasına katkıda bulunup, çevreye verilen zararları önleme noktasında en iyi önlemlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

    Dünya nüfusunun özellikle son yüzyılda çok hızlı bir şekilde artmasıyla beraber, sanayinin de bu dönemde çok hızlı bir şekilde gelişmesine bağlı olarak enerjiye duyulan gereksinim de artmıştır. Bu nedenle başta İstanbul olamak üzere, diğer illerimizde de binaların cephesine dış cephe yalıtım yapmaktayız. Yapılar için cephe kaplama ve farklı cephe sistemleri ve yöntemleri dediğimizde en başta fugalı kaplama ve yalı baskı mantolama gelir. Bu malzemeler söve modelleri olarak da bilinir.

    Termal Konforu Artırın

    Termal konfor, bir mülkün tüm hava koşullarında konforlu bir sıcaklıkta tutulması anlamına gelir. Hava ne olursa olsun, mantolamanın faydalarından biri, mülkünüzün iç kısmının rahat hissetmek için mükemmel sıcaklık olmasını sağlayabilmesidir.

    Mantolama Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

    Isının mülkünüzde kalmasını sağlayarak, enerji faturaları önemli ölçüde azalır. Dört yataklı müstakil bir ev, sağlam bir tuğla duvara 50 mm EPS cephe kaplaması yerleştirerek elektrik faturalarında yılda yaklaşık 1.350 TL tasarruf etmeyi bekleyebilirsiniz. Doğalgaz faturanızı da % 50 oranında azaltabileceksiniz. Dış duvar yalıtımı kendi maliyetini bu şekilde yine kendisi öder.

    Bina Dışı Estetiği Geliştirin

    Bir mantolama kurulumunun bir parçası, sistemin su geçirmez olmasını sağlamak için yalıtım levhalarının üstünde bir mineral esaslı sıva ile kaplama yapılmasını içerir. Bu sadece son derece işlevsel değil, aynı zamanda inanılmaz derecede estetik açıdan çekici. Mantolama çalışmaları, benzersiz ve özelleştirilebilir bir görünüm için çok çeşitli renk ve dokularda gelir.

    Yerden Tasarruf Edin

    Mantolamanın faydalarından biri, iç taban alanı kaplamamasıdır; Binanın tamamı, yapıştırıcı ve mekanik sabitlemelerle dış duvarlara sabitlenen yalıtımla kaplanmıştır. Türkiye'nin emlak fiyatlarının yüksek olduğu ve alanın gerekli olduğu yerlerde, iç taban alanını kaybetme zorluğu yoktur ve tüm kurulum süreci hızlı ve zahmetsizdir (kaliteli bir kurulum için mantolama firmasını doğru seçin).
    Karbon Ayak İzini Azaltın
    Yüksek kaliteli mantolama seviyeniz nedeniyle yıl boyunca daha az doğalgaz ve elektrikli ısıtma kullandığınız için dış duvar yalıtımı ile karbon ayak iziniz önemli ölçüde azalır, bu nedenle mantolamalı haneler çevreye yardım etmeye katkıda bulunmalarından yararlanır.
    Yapı Kumaşının Ömrünü Artırın
    Dış duvar mantolama, bir mülkün dış kısmının tamamını kaplayarak, sadece ısı kaybını önlemekle kalmayıp aynı zamanda bina dokusunu hava koşullarına karşı koruyan bir termal battaniyeye sarar. Mantolama sistemini tamamlayan dış duvar kaplama, hava koşullarına dayanıklı bir bariyer görevi görerek, su girişini ve aşırı hava koşullarından kaynaklanan hasarları önleyerek mülke fayda sağlar.
    Ses Yalıtımı ve Yangına Dayanıklılık
    Metpor mantolama eps sistemleri, yalıtım malzemesi olarak polistiren köpük kullanır. Akustik yalıtım özellikleri ve yangına dayanıklılığı ile tanınan mantolama strafor köpük sistemleri, kullanıcıya çok çeşitli benzersiz avantajlar sunan birinci sınıf bir izolasyon sistemidir.
    Termal Köprülemeyi En Aza İndirin
    Termal köprüleme, bir yalıtım sistemi içinde boşluklar olduğunda meydana gelir. Bu boşluklar, ısı kaybının önemli ölçüde daha yüksek olduğu, bu alana yoğunlaştığı ve su ve yoğuşmanın toplanmasına izin verdiği yerlerdir. Termal köprüleme, yalıtımın etkinliğini önemli ölçüde azaltabilir, ancak mantolama ile sistemin harici olması ve tamamen kesintisiz olması nedeniyle termal köprüleme en aza indirilir; Yalıtım levhalarında kırılmaya gerek yoktur.
    Nem ve Yoğuşmayı Azaltın
    Dış cephe mantolama, ısıyı duvarların içinde tutarak ısı transfer hızını yavaşlatır; Sıcak hava soğuk duvarlarla temas ettiğinde yoğuşma meydana gelir. Mülkün dış duvarları mantolama ile daha sıcak olduğundan yoğuşma büyük ölçüde azalır, bu nedenle iç mekan hava kalitesinin iyileştirilmesine ve yapısal bütünlüğün korunmasına yardımcı olur.
    Mantolama ile ilgileniyor musunuz? Teknik ekibimiz, Türkiye'deki her noktada mantolama kurulumunun başarılı olmasını sağlamak için ayrıntılı tasarım ve şartname tavsiyelerinin yanı sıra yerinde destek ve eğitim sunmaya hazırdır.

    Binalarda Mantolama Nedir?, Mantolama Nasıl Yapılır?

    Mantolama (Yalıtım) Nasıl Yapılır?

    Türkiye Cumhuriyeti yasalarında basitçe tabirle "mantolama kanunu" olarak bilinen bu dış cephe uygulamalarına, devletimiz tarafından birtakım kurallar ve standartlar getirilmiştir. Türkiye'de mantolama uygulamaları bu kurallara ve standartlara uygun olarak yapılması bir kanuni bir zorunluluktur.

    Belirlenen bu mantolama kuralları sayesinde belirli standart ve kalite yönergelerine uygun olarak binalarda mantolama yapılmak durumundadır. Ülkemizde resmi gazetede yayınlanan bu yönetmeliğin adı "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı" olarak adlandırılmaktadır. Binalarda yalıtım stratejisi olarak mantolama, dış cephe için en popüler "dış cephe kaplama" uygulamasıdır.

    Isı olarak tabir ettiğimiz enerji, bir yapının duvarlarından, pencerelerinden, çatısından ve tabanlarından yayılmaya başlar. Binaların dış cephesinde mantolama uygulaması yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir konu işinin uzmanı doğru kişiler tarafından "mantolama analizi" yapılmasıdır.

    Mantolama analizi işinde uzman olan "mantolama firmaları" tarafından yapılmalı ve mantolama detayları konusunda dikkatli ve akılcı bir yaklaşım sergilenmelidir. Mantolama aşamaları sırsında bütün yalıtım aşamaları teknik bilgisi yüksek personel tarafından kontrol edilmeli hatalı bir takım uygulamalar var ise bu hatalar düzeltilmelidir. Mantolama fiyatları için linke tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

    Mantolama ile Isı Kaybını Nasıl Azaltabilirsiniz?

    anızı sağlar. Otopark ve bodrum katları gibi alanlarda tercih edilen tavan mantolama ile kararma ve terleme sorunlarını kökten çözebilirsiniz.
    EPS ve XPS benzer biçimde değişik malzemelerden meydana getirilen yalıtım levhaları tavanlarda oluşan küf, bakteri ve mantar oluşumunu engeller. Eps mantolama yöntemleri yüzeyin hava almasını sağlayarak daha sağlıklı bir yaşam alanının oluşmasına katkıda bulunur. Genellikle dış yüzeylerde kullanılan sıvalı, sıvasız mantolama tekniğini binanın durumuna ve yapısına göre seçebilirsiniz. Tüm zeminlerde ve dış yüzeylerde tatbik pratikliği sunan yalıtım tekniklerini prefabrik, zemin, apartman, çatı, konteyner mantolama benzer biçimde suyla temas eden kısımlarda uygulayabilirsiniz. Özellikle zemin ve çatı katları suya maruz kaldıkları için bu alanlarda izolasyon son derece ehemmiyet taşır. Her ortamda tercih edeceğiniz malzemelere Metpor Söve ve Mantolama'da ulaşabilirsiniz.

    İç ve Dış Mantolama Malzemeleri

    Zamanla yıpranan binaların bakım aşamasında tercih edilen ısı yalıtım malzemesi, ekonomik olmasının yanı sıra çevreye de katkı sağlar. Tamamen doğadan elde edilmiş materyallerin kullanıldığı yalıtım, binanızı her türlü çevresel faktöre karşı koruma altına alır. Binanın yapısına ve yaşına bağlı olarak farklı mantolama modelleri uygulanabilir. Volkanik oluşumlar cevabında açığa çıkan mineral ve kayaçlar bazı işlemlerden geçirilerek yalıtım malzemesine dönüştürülür. Elyaf haline getirilen bu materyaller taşyünü mantolama işlemleri esnasında kullanılır. İnorganik yapıda olması bakteri oluşumunu engelleyen avantajdır. Isıya dayanıklı yapısı size uzun süreli kullanım imkanı oluşturur. Binaların haricinde gemilerde, çelik kapılarda ve fırınlarda kullanılan taş yünü, ses yalıtımına da etki eder.

    Mantolama ile Enerji Faturasında %50'ye Kadar Tasarruf Sağlayın

    Dış Cephe yalıtımı nasıl yapılır? diye soracak olursak; Mantolama uygulamaları yaşam alanlarında konforu arttırmaya yönelik yapılan uygulamalardır. Yapıya en uygun ve en iyi mantolama yöntemi doğru uygulama teknikleri ile yapılırsa, mantolamanın aile ve ülke ekonomisine katkıları çok fazla olacaktır. Bu nedenle "mantolama zararları" veya "iç cephe mantolama zararları" gibi bir yaklaşım doğru tamamen eksik bilinmesinden dolayı yapılan bir yorumdur. Mantolama zararları tabiri yanlış uygulanan mantolama hataları sonucu ortaya çıkan olumsuz durumlardır.

    Her mantolama uygulaması faydalı bir yalıtım yöntemidir. Burada sadece mantolamanın ne kadar verimli olduğu konusunda fikir belirtebiliriz. Bu fikirler böylece yüksek verimlilikte ısı yalıtımı sağlar. 

    Mantolama (Isı Yalıtım) Uygulaması Ne Kadar Sürer?

    Mantolama uygulaması orta büyüklükteki standart bir bina için ortalama 3 - 4 hafta kadar sürmektedir. Hava koşulları, binanın büyüklüğü, uygulamada çalışacak usta sayısı bu süreyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında mantolama uygulaması yapılmamalıdır. Koşulların mantolama için en uygun olduğu zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 C olduğu dönemdir. Mantolama köpüğü çeşitleri ile ilgili makalemize erişmek için linke tıklayabilirsiniz.

    Akıllı Isı Yalıtım Yöntemleri İle Tasarrufa Başlamak İçin Şimdi Bir Bina Mantolama Programına Başlayın.

    Mantolama yapılması gereken alanlar olarak en başta, iç mekan tavanları, boşluk duvarları ve dış duvarlar gelmektedir. Eps strafor malzemenin cnc makinelerinde istenilen formlarda rahatça kesilebilir ve gerek kalıp yöntemiyle doğrudan baskı yöntemiyle üretilebilmesinden dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılması konusunda avantajlar sunar.

    Farklı varyant seçenekleri sunan bu malzeme çeşitleri, benzerlerinde olmayan bu önemli özelliği ile bu malzemeleri (Eps Strafor) bir adım öne çıkarıyor.

    "Bir binaya mantolama ile yalıtım yapmak, enerji tüketiminde ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde de önemli oranda tasarruf sağlar".

    Eps'den üretilen strafor mantolama malzemelerinin en önemli avantajları şöyledir;

    1. Eps mantolama köpüğü mükemmel ısı yalıtımı sağlayan dış cephe ısı yalıtım malzemesidir.
    2. Diğer yalıtım malzeme çeşitlerine göre ise m2 fiyatları daha ucuzdur.
    3. Hafif olması sayesinde yapıya ek yük getirmez.
    4. Uygulama kolaylığı açısından da pratik söve kaplama malzemeleridir.
    5. Binanın dış cephesini kaplamasından dolayı binanın donatı ve strüktür bileşenlerini korur. 

    Daha temiz bir doğa ve çevre için daha az yakıt tüketimi gerekmektedir. İzolasyon yapılmış bir bina ısıtılırken atmosfere salınan CO2 (karbondioksit) gazlarının, ısı yalıtım levhası ile izolasyonu yapılmamış bir binadan yayılanlardan % 45 daha fazla olduğu hesaplanmıştır. Buraya kadar "Eps mantolama nedir?" sorusuna basitçe yanıt vermiş olduk. Şimdi isterseniz rehberimizde "mantolama" için biraz daha detaylı açıklamalar içeren bilgilere doğru yol alalım.

    En İyi Mantolama Markası, Güncel Mantolama Modelleri 2023

    İyi Bir Mantolama Nasıl Olmalı? Mantolama Nerelere Yapılır?

    Binalarda yapılması planlanan "cephe mantolama" uygulamaları, evlerde ve diğer yaşam alanlarında oluşabilecek bir çok sorunun önüne geçebilecek yeteneğe sahip yalıtım sistemleridir. Cepheler için Mantolama analizi yapılırken "dış cephe ısı yalıtım malzeme çeşitleri" arasında seçilecek malzeme binanın yalıtım ihtiyaçlarına karşılık verebilecek özelliklere sahip olmasına özen gösterilmelidir. Doğru seçilmeyen mantolama malzemesi ekonomik açıdan zarar vereceği gibi, zaman kaybı ve hayal kırıklığı yaratacaktır. 

    Mantolama ile ilgili söylememiz gereken bir başka konu da özellikle büyük şehirler başta İstanbul olmak üzere, bütün illerimizde uygulanmakta olan "en iyi dış cephe kaplaması yöntemi" olduğudur. Binalarda mantolama stratejisi sadecece evlerin "dış cephe" bölümünde yapılan bir ısı yalıtım yöntemi değildir. Tamamlayıcı unsur olarak, iç cephede de uygulanan yalıtım stratejileri arasında "iç cephe daire mantolama" sistemleri de vardır.

    Eps Strafor Yalı Baskı (Siding) ve Fugalı Cephe Kaplama Levhası Yüksek Kalitede Mantolama Sağlıyor.

    Bu malzeme ile daha önce bahsedilen tüm ticarileştirme biçimlerine ek olarak, teknolojilerini bu ürünlere dayandıran dış cephe kaplama sistemleri de dikkate alınmaıdır. Örneğin, sert strafor çekirdeğe sahip ve diğerlerinin yanı sıra yüzeyi mineral sıva ile güçlendirilmiş istenen kaplamaya bağlı olarak farklı malzemelerle kaplanmış kendi kendini destekleyen terracotta cephe kaplama panelleri. Bu cephe sistemlerinin ülkedeki en önemli üreticisi Metpor Söve & Mantolama Ürünleri şirketidir.

    Yaratıcı Mantolama Fikirleri

    İskele kurmadan mantolama yapmak için iç cephe mantolama teknikleri uygulanmalıdır. Mantolama uygulaması için belediyeden izin almak gerekmez. Bu nedenle, "mantolama belediye izin belgesi" gibi bir belge de yoktur. Hiç bir yalıtım veya mantolama uygulaması yapılırken belediyeden izin almak gibi bir prosedür yoktur. Bu tür yaklaşımlar yanıltıcıdır. Sadece yeni binaların yapımında, projelerde bir yalıtım tedbiri olması zorunludur. Buda yeni inşa edilecek binanın projesinde mevcut olup, belediyenin yetkili birimlerene sunulur. Bu durum binanın komple projesi ile alakalı bir durum olup mantolama konusu ile ilgisi yoktur.

    Mantolama planlaması yapılırken, U değeri veya ısı transfer katsayısı, tüm bir yapısal elemanın yalıtım kabiliyetini tanımlamak için kullanılır. Isı transfer katsayısı, yapıdan geçen ısı miktarını (örn. Bir çatı) gösterir. U değeri ne kadar düşük olursa, ısı kaybı ve yalıtım özellikleri o kadar az olur.
    Unutmamalıyız ki! "tüketmediğiniz enerji en ucuz enerjidir".
    Mantolama Teknikleriyle Isı Yalıtımı Planlaması Yaparken İlk Olarak Düşünülmesi Gereken Konu, "Enerji Gereksinimlerini Azaltma Stratejisi" olmalıdır.

    Mantolama Malzemeleri, En İyi Mantolama Hangisi?

    Mantolama Yaparken Hangi Malzemeleri Kullanmalısınız?

    Düz mantolama olarak tanımlanan "klasik mantolama" sistemlerinde mantolama filesi ve mantolama dübeli kullanılır. Yalıtımı sağlayan karbon takviyeli gri EPS strafor köpük, en iyi mantolama malzemeleri arasında önde gelir. Ayrıca en ucuz yalıtım malzemesi diyebileceğimiz malzemelerdir. Karbonlu siyah EPS bünyesindeki grafit ısı reflektörleri sayesinde "yalıtım" özelliği mükemmel tasarlanmış bir EPS (Expanded Polistren) ısı yalıtım malzemesidir. Strafor, dis cephe kaplama malzemeleri arasında en çok tercih edilen mantolama malzemesidir.

    Karbonlu EPS strafor malzemelere siyah veya gri rengi veren içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel (beyaz strandart) EPS strafordan daha mantolamanın verimli olmasını sağlar. B1 sınıfı yangın katagorisinde olan karbonlu siyah EPS strafor mantolama malzemeleri, düşük yoğunluklarda olduğunda bile ısı iletkenlik grubu 035'e dahildir (TS 7316 - EN 13163).

    Mantolama ile Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    Isı Yalıtımında Güvenilir Çözüm: Mantolama Hizmetleri

    Klasik beyaz EPS straforlara göre karbonlu EPS'nin düşük yoğunluklarda ısı iletkenlik grubunun 035 olması nedeniyle kalınlığın daha az olmasına rağmen izolasyonda yüksek performans gösterme kabiliyetine sahiptir. Tabi bu mantolama yeteneği siyah karbon takviyeli EPS strafor malzemeleri "mantolama m2 fiyatları" açısından klasik beyaz EPS strafora biraz daha pahalıdır.

    Klasik mantolama paket sistemleri dediğimiz malzemeler, mantolama dübeli, ısı yalıtım sıva filesi, cephe kaplama, dış cephe boyası vb. gibi birçok bileşenin bir araya gelip oluşturduğu yalıtım sistemleridir.

    Mantolama Malzemeleri Çeşitleri ve En İyi Kalitede Mantolama Malzemeleri Hangileri?

    Fugalı mantolama sistemleri, genleşme ve çatlamayı önlemek için dış cephe kaplama modelleri arasında ve mimari için estetik görünüm sağlama kabiliyetine sahip "dış cephe mantolama" levhalarıdır. Fugalı dış cephe kaplama uygulaması dış cephe modelleri 2019 trendleri için en çok tercih edilen modellerden biridir. 2020 yılı için de fugalı mantolama siparişleri yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Fugalı cephe kaplamaları ve yalı baskı kaplamaları eps strafor blokların cnc makinelerde kesilmesiyle üretilen, doğrudan dış cephe boya uygulamasına hazır mantolama levhalarıdır. Dekoratif "bina dış cephe mantolama modelleri" arsında en şık görünüme sahip malzemelerdir. Dış duvar kaplama olarak da kullanılacağı gibi iç mekanlarda da fark yaratan ürünlerdir. 

    Kendinden sıvalı hazır mantolama malzemeleri, dış cephe kaplama levhası olarak üretilebildiği gibi hem de "iç cephe yalıtım levhası" üretilmektedir. METPOR cephe söve & mantolama ürünleri, Metpor ürün yelpazesinde çok sayıda hazır dış cephe kaplama panelleri vardır. 

    Fugalı cephe kaplamaları, klasik fileli mantolama sistemleri ile aynı teknik özelliklere sahip alternatif mantolama malzemeleri olarak ürettiğimiz kaplamalardır. Metpor dekor mantolama ve söve kaplama ürünleri bünyesinde üretilmektedir.

    Isı Yalıtımı (Mantolama) Yapılması Gereken Yerler;
    1. Mantolama, dışarıya bakan tüm duvarlarda,
    2. Depo, bodrum kat ya da garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelerde,
    3. Eğik ve düz çatılarda yalıtım,
    4. Binanın toprakla temas eden döşeme ve duvarlarının yüzeyinde strafor malzeme ile kaplanmalı,
    5. Havalandırma kanalları, tesisat boruları gibi tesisat donatısına yapılır.
    6. Çıkma tabanlarda "yalıtım uygulaması" yapılmalıdır.
    7. Bir ileri seviye olarak iç duvarda strafor duvar panelleri ile desteklenerek kusursuz yalıtım sağlanabilir.

    Mantolama Rehberi 2023 2. Bölüm...

    logo

    Metpor, dış cephe kaplama, söve, ısı yalıtımı ve mantolama hizmetlerinde lider bir firmadır. Özelleştirilmiş dış cephe kaplama çözümlerimizle estetik, kalite, işlevsellik, ısı yalıtımı ve dış cephe kaplama malzemelerini bir arada sunuyoruz. 

    info@metpordekor.com
    Telefon: + 90 216 387 46 64
    FAX: + 90 216 517 84 33
    GSM: + 90 532 697 15 47
    Petrol İş Mahallesi, Kurtuluş Sokak No: 3/B 34862 Kartal/İstanbul

    2005 - 2023 MT Web Team | Metpor Söve & Mantolama Ürünleri - Metpordekor.com

    Metpordekor.com Mobilde
    whatsapp