• info@metpordekor.com
  • SSS

Xps Mantolama (Isı Yalıtımı) Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Xps Malzeme Mantolama Uygulamasında Nasıl Kullanılır?

Xps Malzeme Mantolama Uygulamasında Nasıl Kullanılır?

  • Metpor

    Metpor

    info@metpordekor.com

    Okunma Sayısı : 12 806

Xps Malzeme Mantolama Uygulamasında Nasıl Kullanılır?

    Xps Isı Yalıtımı (Mantolama) Nasıl Yapılır?

    Ekstrüde Polistiren - XPS
    Genel olarak, xps polistiren mantolama malzemeleri, her iki petrol ürününde de benzen ve etilen'den türetilen monomer stirenden yapılmış sentetik bir aromatik polimerdir. Polistiren katı ya da köpüklü olabilir. Polistiren, köpük ısı yalıtım levhası ya da bord tahtası yalıtımı ve ufak polistiren taneciklerinden meydana gelen bir tür gevşek dolgu yalıtımı gerçekleştirmek amacıyla süregelen olarak sarfedilen renksiz, şeffaf bir termoplastiktir. Polistiren köpükler % 95-98 havadır. Polistiren köpükler iyi ısı yalıtım malzemeleridir. ve bu amaçla genelde betonarme yalıtım formları ve yapısal yalıtımlı panel bina sistemleri gibi bina yalıtım yani mantolama malzemeleri olarak kullanılırlar. Genişletilmiş polistiren ve çekilmiş polistiren her ikisi de polistirenden yapılır, fakat EPS, birbirine kaynaşmış ufak plastik boncuklardan meydana gelir ve XPS, bir formdan tabakalar durumunda preslenmiş erimiş bir malzeme olarak başlar. XPS en çok köpük tahta izolasyonu olarak kullanılır.

    Ekstrüde polistiren - mantolama Ekstrüde polistiren (XPS) bunun dışında bir termoplastik polimerdir. Ekstrüde polistiren kapalı bir hücre yapısına sahiptir ve daha güçlüdür, daha yüksek mekanik performansa sahiptir ve prensip olarak fazlası vakit EPS strafordan daha pahalıdır. Bu yoğunluk aralığı aşağı yukarı 28 - 45 kg / m3  XPS ve EPS aynı esas malzemelerden üretilmiştir ve bu amaçla de esas olarak ham yağa sahiptir. Extruded polistirenin üretim süreci genleşmiş polistirenden yalnızca biraz farklıdır.

    Xps Strafor Malzeme Nerelerde Kullanılır?

    EPS'ye benzer şekilde, XPS çok detaylı uygulamalara sahiptir. Binaların, çatıların ve beton zeminlerin yalıtımında kullanılabilir. Ekstrüde polistiren malzeme aynı vakitte el sanatları ve model yapımında, bilhassa mimari modellerde de kullanılabilir.

    Hem genişletilmiş hem de ekstrüde polistirenin kapalı hücreli bir yapıya sahip olmasına rağmen, şunlar su molekülleri doğrulusunda geçirgendir ve bir buhar bariyeri olarak değerlendirilemezler. Genişletilmiş polistirende, bağlı peletler arasında açık bir kanal ağı meydana getiren genişletilmiş kapalı hücreli peletler arasında geçiş boşlukları vardır. Su buza donarsa, genleşir ve polistiren topakların köpükten kopmasına neden olabilir. Bazı firmalarda söve üretimi ve farklı dış cephe kaplama teknikleri için kullanılmaktadır.

    XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılan, polistren bazlı bir malzemedir. Ülkemizde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmadan, kullanıcıların yanlış yöne sevk edilmesinden dolayı aralarındaki farklılıklar gözden kaçabilmektedir. EPS ve XPS’ in aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtımı özellikleri çok yakındır.

    Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS, XPS’ e göre daha az maliyetlidir. Buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde, XPS (belirli bir yoğunluğun altında üretilemediği için) kullanımı mümkün değildir. Bu durumda daha düşük yoğunluklu EPS kullanımı ile hem gerekli ısı yalıtımı sağlanır hem de büyük maliyet avantajları yakalanır.

    XPS Malzemeler ve Teknik Özellikleri

    ISI İLETKENLİK DEĞERİ: Isıl direnç ve ısıliletkenlik yaşlandırmanın etkisi dikkate alınarak en az on deney sonucu alınarak tayin edilir. Yaşlandırma işlemi, ısıl iletkenliği havadan daha az olan ve köpük içinde uzun bir süre içinde kalan şişirici gazlar yardımı ile imal edilen XPS mamullere uygulanır ve yaklaşık 25 yıllık bir kullanım süresini temin eder.
    SU EMME: Su bünyesine girdiği ısı yalıtım malzemelerinin bozulmasına neden olduğu gibi, ısı yalıtım değerlerini de düşürmektedir. Su ısıyı havadan 25 kat daha fazla iletmektedir. Hücre yapısı sayesinde suya ve neme karşı dayanıklı Ekstrüde Polistren Köpükler yapılarda uzun ömürlü ve güvenli detay çözümleri sunar. Suyun sebep olacağı yalıtım zaaflarına meydan vermez, yalıtım performansını yapı ömrü boyunca devam ettirir.

    XPS levhalarının bu özelliği sayesinde detaylarda önemli avantajlar sağlanır. Örneğin Teras Çatılarda Ters Teras Çatı Sisteminde olduğu gibi su yalıtımını koruyan,uzun ömürlü detay çözümlerine olanak tanır.Yada Dış Cephe mantolama sistemlerinde sürekli dış iklim şartlarına maruz kaldığında suyu bünyesine emmediği için ve donma-çözülme döngüsündeki dayanımı sayesinde malzemenin dayanıklılığı bina ömrü boyunca süreklidir ve zaman içinde ısı yalıtım performansı değişmez.
    SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİ (µ): Ekstrude Polistren Malzemeler optimum buhar difüzyon direnci sayesinde kullanım yerine uygun µ değerine sahiptir.

    Su buharı difüzyon direnci ; bir malzemenin belirli sıcaklık, nem ve kalınlık koşulları altında birim zaman da birim alandan geçen su buharı miktarını ifade eder. Yapıların duvarından gerçekleşen difüzyon (halk arasında nefes alma) mekanizması, her yapı malzemesinde, µ (mü) değeri olarak tanımlanır ve her malzemenin bir buhar geçiş difüzyon katsayısı mevcuttur.Bu değer, malzemelerin havaya oranla buhar geçiş direncini tanımlamaktadır.
    KİMYASALLARA VE SOLVENTLERE KARŞI DAYANIKLILIK: Uygulamada, ısı yalıtım malzemeleri, yapıştırıcılar, boyalar, çözücüler, ayırıcı, bitüm ürünleri ile temas halinde kullanılan, beton vb. maddelere karşı kimyasal direncini dikkat etmek gerekir. XPS levhaların, kireç, çimento, alçı, bitüm, serum fizyolojik, seyreltik asit v.b. gibi inşaat malzemeleri dayanıklılığı vardır. Bununla beraber yakıt, katran ürünleri, cila ve diğer solvent bazlı çözücülere dirençli değildir.
    MEKANİK ÖZELLİKLER: Ekstrüde Polistren Köpüklerin bir diğer üstünlüğü de kısa ve uzun süreli yüklemeler karşısında gösterdiği yüksek mekanik dayanımdır. Bir ısı yalıtım malzemesi yük altında iken basma dayanımı ne kadar yüksek olursa kalınlığındaki azalma o kadar az olur ki, ısı iletkenlik hesap değeri değişmez ve yalıtım performansını ve değerini korur. Termal direnç değeri kalınlık ile doğru orantılıdır.
    BOYUTSAL STABİLİTE: Yalıtım malzemeleri amaçları gereği ciddi ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Plakaların iki yüzü arasında yüksek sıcaklık farklılıkları olacağı gibi, gece-gündüz döngülerinde hızlı ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Bu açıdan bakıldığında boyutsal kararlılık ısı yalıtım malzemelerinin vereceği hizmetin ne kadar iyi olacağını belirleyen en önemli özelliktir. Ekstrüde Polistren Köpüklerde hücre yapısının ve düzeninin 3 yönde de dengede olması beklenir.
    Binalarda enerji verimliliğini artırmak için farklı alternatifler var. Yenilenebilir kaynaklar, düşük enerji ampulleri vb kullanımı ve çok nihayet kullanımı üretilen elektriğin arttırılması gibi binalarda daha çok yalıtım.

    Tüm bu alternatifler içinde, izolasyon enerji tasarrufu hedeflerine ulaşmak için en etkin enerji ve, aynı zamanda, en az maliyetli yoldur.

    XPS (ekstrude polistren sert köpük) mevcut ve kanıtlanmış teknolojiye dayalı ve aynı zamanda üçüncü tarafların kapsamlı testleri ile kalitesi kanıtlanmış, teknik değerleri laboratuar ortamında test edilebilen kaliteli bir yalıtım malzemesidir. XPS ısı yalıtım değeri yüksek, binayı düşük ve yüksek sıcaklıklardan ve nemden korumak için gerekli tüm özelliklere sahip yalıtım malzemesidir. 50 yıldan beri tüm dünyada inşaatlarda tercih edilen bir üründür.

    XPS UYGULAMA ALANLARI

    Temeller
    Duvarlar
    Çatılar
    Endüstride, sandviç çatı ve cephe panellerinde, frigorik kamyon kasalarında, soğuk hava depolarında, acil durum barakalarında, şantiye ve askeri amaçlı korunma ünitelerinde, doğrama sistemlerinin camsız bölümlerinde, ısı yalıtımlı sandviç ara bölme duvarlarında, besi çiftliklerinde kullanılabilir.

    Çevre yalıtım

    30 yılı aşkın için, XPS toprak ile temas eden duvar ve döşeme dış cephe ısı yalıtımı gibi uygulamalarda etkisini kanıtlamıştır. Yüksek basınç dayanımı ve düşük nem emme gibi bina sitelerde elastikiyeti ve kolay kullanımı geniş bir uygulama alanı içinde XPS kullanımına izin verir.

    Zemin yalıtımı

    Bu ofis, mağaza ve showroom, zeminlerin ısı yalıtımı, hem de endüstriyel yapılar, depolar ve soğuk depolama yalıtımı sağlar.

    Dış duvar yalıtımı

    XPS yalıtım ürünleri, çok iyi nedeniyle beton üzerine mükemmel yapışma gücü için uygundur. Ayrıca, bu yalıtım levhaları kolayca profesyonel bir şekilde sıvalı edilebilir. Yüksek basınç dayanımı ve nem direnci nedeniyle, XPS özellikle de çift duvar yalıtımı için uygundur. XPS ayrıca sanayi yapıları için geniş ölçekli, prefabrik beton sandviç elemanlarının ısı yalıtımı için avantajları vardır.

    Binalar, caddeler ve demiryolu, donma koruması

    Özel XPS sınıflarda dondan karayolları ve demiryolları önlemek için kullanılır. Benzer bir etki yapılar için elde edilebilir.



  • Mantolama & Dış Cephe Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 2023 - 2024
  • Xps Isı Yalıtımı (Mantolama) Nedir?, Xps İzolasyon (Cephe Kaplama) Malzemeleri
  • Polistiren Savaşları: EPS Strafor ve XPS Strafor Arasındaki Farklılıklar Nedir?
  • Mantolama Nedir: Evinize Yaptığınız En Akıllıca İş!
  • What is Xps Thermal Insulation?, Xps Sheathing Board Supplies




    Xps Malzeme Mantolama Uygulamasında Nasıl Kullanılır?

    Metpor Dekor

    Xps Isı Yalıtımı (Mantolama) Nasıl Yapılır?

    Ekstrüde Polistiren - XPS
    Genel olarak, xps polistiren mantolama malzemeleri, her iki petrol ürününde de benzen ve etilen'den türetilen monomer stirenden yapılmış sentetik bir aromatik polimerdir. Polistiren katı ya da köpüklü olabilir. Polistiren, köpük ısı yalıtım levhası ya da bord tahtası yalıtımı ve ufak polistiren taneciklerinden meydana gelen bir tür gevşek dolgu yalıtımı gerçekleştirmek amacıyla süregelen olarak sarfedilen renksiz, şeffaf bir termoplastiktir. Polistiren köpükler % 95-98 havadır. Polistiren köpükler iyi ısı yalıtım malzemeleridir. ve bu amaçla genelde betonarme yalıtım formları ve yapısal yalıtımlı panel bina sistemleri gibi bina yalıtım yani mantolama malzemeleri olarak kullanılırlar. Genişletilmiş polistiren ve çekilmiş polistiren her ikisi de polistirenden yapılır, fakat EPS, birbirine kaynaşmış ufak plastik boncuklardan meydana gelir ve XPS, bir formdan tabakalar durumunda preslenmiş erimiş bir malzeme olarak başlar. XPS en çok köpük tahta izolasyonu olarak kullanılır.

    Ekstrüde polistiren - mantolama Ekstrüde polistiren (XPS) bunun dışında bir termoplastik polimerdir. Ekstrüde polistiren kapalı bir hücre yapısına sahiptir ve daha güçlüdür, daha yüksek mekanik performansa sahiptir ve prensip olarak fazlası vakit EPS strafordan daha pahalıdır. Bu yoğunluk aralığı aşağı yukarı 28 - 45 kg / m3  XPS ve EPS aynı esas malzemelerden üretilmiştir ve bu amaçla de esas olarak ham yağa sahiptir. Extruded polistirenin üretim süreci genleşmiş polistirenden yalnızca biraz farklıdır.

    Xps Strafor Malzeme Nerelerde Kullanılır?

    EPS'ye benzer şekilde, XPS çok detaylı uygulamalara sahiptir. Binaların, çatıların ve beton zeminlerin yalıtımında kullanılabilir. Ekstrüde polistiren malzeme aynı vakitte el sanatları ve model yapımında, bilhassa mimari modellerde de kullanılabilir.

    Hem genişletilmiş hem de ekstrüde polistirenin kapalı hücreli bir yapıya sahip olmasına rağmen, şunlar su molekülleri doğrulusunda geçirgendir ve bir buhar bariyeri olarak değerlendirilemezler. Genişletilmiş polistirende, bağlı peletler arasında açık bir kanal ağı meydana getiren genişletilmiş kapalı hücreli peletler arasında geçiş boşlukları vardır. Su buza donarsa, genleşir ve polistiren topakların köpükten kopmasına neden olabilir. Bazı firmalarda söve üretimi ve farklı dış cephe kaplama teknikleri için kullanılmaktadır.

    XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılan, polistren bazlı bir malzemedir. Ülkemizde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmadan, kullanıcıların yanlış yöne sevk edilmesinden dolayı aralarındaki farklılıklar gözden kaçabilmektedir. EPS ve XPS’ in aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtımı özellikleri çok yakındır.

    Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS, XPS’ e göre daha az maliyetlidir. Buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde, XPS (belirli bir yoğunluğun altında üretilemediği için) kullanımı mümkün değildir. Bu durumda daha düşük yoğunluklu EPS kullanımı ile hem gerekli ısı yalıtımı sağlanır hem de büyük maliyet avantajları yakalanır.

    XPS Malzemeler ve Teknik Özellikleri

    ISI İLETKENLİK DEĞERİ: Isıl direnç ve ısıliletkenlik yaşlandırmanın etkisi dikkate alınarak en az on deney sonucu alınarak tayin edilir. Yaşlandırma işlemi, ısıl iletkenliği havadan daha az olan ve köpük içinde uzun bir süre içinde kalan şişirici gazlar yardımı ile imal edilen XPS mamullere uygulanır ve yaklaşık 25 yıllık bir kullanım süresini temin eder.
    SU EMME: Su bünyesine girdiği ısı yalıtım malzemelerinin bozulmasına neden olduğu gibi, ısı yalıtım değerlerini de düşürmektedir. Su ısıyı havadan 25 kat daha fazla iletmektedir. Hücre yapısı sayesinde suya ve neme karşı dayanıklı Ekstrüde Polistren Köpükler yapılarda uzun ömürlü ve güvenli detay çözümleri sunar. Suyun sebep olacağı yalıtım zaaflarına meydan vermez, yalıtım performansını yapı ömrü boyunca devam ettirir.

    XPS levhalarının bu özelliği sayesinde detaylarda önemli avantajlar sağlanır. Örneğin Teras Çatılarda Ters Teras Çatı Sisteminde olduğu gibi su yalıtımını koruyan,uzun ömürlü detay çözümlerine olanak tanır.Yada Dış Cephe mantolama sistemlerinde sürekli dış iklim şartlarına maruz kaldığında suyu bünyesine emmediği için ve donma-çözülme döngüsündeki dayanımı sayesinde malzemenin dayanıklılığı bina ömrü boyunca süreklidir ve zaman içinde ısı yalıtım performansı değişmez.
    SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİ (µ): Ekstrude Polistren Malzemeler optimum buhar difüzyon direnci sayesinde kullanım yerine uygun µ değerine sahiptir.

    Su buharı difüzyon direnci ; bir malzemenin belirli sıcaklık, nem ve kalınlık koşulları altında birim zaman da birim alandan geçen su buharı miktarını ifade eder. Yapıların duvarından gerçekleşen difüzyon (halk arasında nefes alma) mekanizması, her yapı malzemesinde, µ (mü) değeri olarak tanımlanır ve her malzemenin bir buhar geçiş difüzyon katsayısı mevcuttur.Bu değer, malzemelerin havaya oranla buhar geçiş direncini tanımlamaktadır.
    KİMYASALLARA VE SOLVENTLERE KARŞI DAYANIKLILIK: Uygulamada, ısı yalıtım malzemeleri, yapıştırıcılar, boyalar, çözücüler, ayırıcı, bitüm ürünleri ile temas halinde kullanılan, beton vb. maddelere karşı kimyasal direncini dikkat etmek gerekir. XPS levhaların, kireç, çimento, alçı, bitüm, serum fizyolojik, seyreltik asit v.b. gibi inşaat malzemeleri dayanıklılığı vardır. Bununla beraber yakıt, katran ürünleri, cila ve diğer solvent bazlı çözücülere dirençli değildir.
    MEKANİK ÖZELLİKLER: Ekstrüde Polistren Köpüklerin bir diğer üstünlüğü de kısa ve uzun süreli yüklemeler karşısında gösterdiği yüksek mekanik dayanımdır. Bir ısı yalıtım malzemesi yük altında iken basma dayanımı ne kadar yüksek olursa kalınlığındaki azalma o kadar az olur ki, ısı iletkenlik hesap değeri değişmez ve yalıtım performansını ve değerini korur. Termal direnç değeri kalınlık ile doğru orantılıdır.
    BOYUTSAL STABİLİTE: Yalıtım malzemeleri amaçları gereği ciddi ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Plakaların iki yüzü arasında yüksek sıcaklık farklılıkları olacağı gibi, gece-gündüz döngülerinde hızlı ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Bu açıdan bakıldığında boyutsal kararlılık ısı yalıtım malzemelerinin vereceği hizmetin ne kadar iyi olacağını belirleyen en önemli özelliktir. Ekstrüde Polistren Köpüklerde hücre yapısının ve düzeninin 3 yönde de dengede olması beklenir.
    Binalarda enerji verimliliğini artırmak için farklı alternatifler var. Yenilenebilir kaynaklar, düşük enerji ampulleri vb kullanımı ve çok nihayet kullanımı üretilen elektriğin arttırılması gibi binalarda daha çok yalıtım.

    Tüm bu alternatifler içinde, izolasyon enerji tasarrufu hedeflerine ulaşmak için en etkin enerji ve, aynı zamanda, en az maliyetli yoldur.

    XPS (ekstrude polistren sert köpük) mevcut ve kanıtlanmış teknolojiye dayalı ve aynı zamanda üçüncü tarafların kapsamlı testleri ile kalitesi kanıtlanmış, teknik değerleri laboratuar ortamında test edilebilen kaliteli bir yalıtım malzemesidir. XPS ısı yalıtım değeri yüksek, binayı düşük ve yüksek sıcaklıklardan ve nemden korumak için gerekli tüm özelliklere sahip yalıtım malzemesidir. 50 yıldan beri tüm dünyada inşaatlarda tercih edilen bir üründür.

    XPS UYGULAMA ALANLARI

    Temeller
    Duvarlar
    Çatılar
    Endüstride, sandviç çatı ve cephe panellerinde, frigorik kamyon kasalarında, soğuk hava depolarında, acil durum barakalarında, şantiye ve askeri amaçlı korunma ünitelerinde, doğrama sistemlerinin camsız bölümlerinde, ısı yalıtımlı sandviç ara bölme duvarlarında, besi çiftliklerinde kullanılabilir.

    Çevre yalıtım

    30 yılı aşkın için, XPS toprak ile temas eden duvar ve döşeme dış cephe ısı yalıtımı gibi uygulamalarda etkisini kanıtlamıştır. Yüksek basınç dayanımı ve düşük nem emme gibi bina sitelerde elastikiyeti ve kolay kullanımı geniş bir uygulama alanı içinde XPS kullanımına izin verir.

    Zemin yalıtımı

    Bu ofis, mağaza ve showroom, zeminlerin ısı yalıtımı, hem de endüstriyel yapılar, depolar ve soğuk depolama yalıtımı sağlar.

    Dış duvar yalıtımı

    XPS yalıtım ürünleri, çok iyi nedeniyle beton üzerine mükemmel yapışma gücü için uygundur. Ayrıca, bu yalıtım levhaları kolayca profesyonel bir şekilde sıvalı edilebilir. Yüksek basınç dayanımı ve nem direnci nedeniyle, XPS özellikle de çift duvar yalıtımı için uygundur. XPS ayrıca sanayi yapıları için geniş ölçekli, prefabrik beton sandviç elemanlarının ısı yalıtımı için avantajları vardır.

    Binalar, caddeler ve demiryolu, donma koruması

    Özel XPS sınıflarda dondan karayolları ve demiryolları önlemek için kullanılır. Benzer bir etki yapılar için elde edilebilir.

    logo

    Metpor Dekor ile Hayallerinizdeki Binaya Kavuşun!

    Estetik, Kalite ve Profesyonellik Bir Arada! Dış Cephe Kaplama • Söve • Isı Yalıtımı • Mantolama Üretimi. Binalarınıza Özgün Kimliğinizi Kazandırın! Detaylarda Profesyonellik!

    info@metpordekor.com
    Telefon: + 90 216 387 46 64
    FAX: + 90 216 517 84 33
    GSM: + 90 532 697 15 47
    Petrol İş Mahallesi, Kurtuluş Sokak No: 3/B 34862 Kartal/İstanbul

    2005 - 2023 MT Web Team | Metpor Söve & Mantolama Ürünleri - Metpordekor.com

    Metpordekor.com Mobilde
    whatsapp